Δεύτερη ζωή στα υποπροϊόντα του καφέ

Πολλά από τα υπολείμματα που αφήνουν μετά τη χρήση τους προϊόντα  που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να αξιοποιηθούν αντί να καταλήξουν στο κάδο απορριμμάτων και να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έτσι τα υποπροϊόντα του καφέ μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να κερδίσουμε κι εμείς και το περιβάλλον. Η εταιρία Food innovation και η φοιτητική ομάδα Bioflames κάνουν θαύματα με ό, τι αφήνει πίσω του ο καφές.

Η start up Food innovation σε συνεργασία με μία εταιρία καφέ αξιοποιεί με εναλλακτικό τρόπο τα υπολείμματα του δημοφιλούς αυτού ροφήματος δημιουργώντας νέες γραμμές παραγωγής προϊόντων.

Όπως εξηγεί η Θεοδώρα Χατζηλία που συνεργάζεται με τον πατέρα της Νίκο Χατζηλία στην καινοτόμο κοινή τους επιχείρηση, τα νέα προϊόντα που παράγονται από τα υπολείμματα του καφέ είναι από πέλετ ως και χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρό ποσοστό για 3D εκτυπώσεις ή για να κατασκευαστούν καλαμάκια, καπάκια, μπουκάλια ή ακόμη και ως ενισχυτικό γεύσης σε ψωμί, μπισκότα ή ενεργειακές μπάρες.

Από την άλλη, η φοιτητική ομάδα BioFlames η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει τη δική της εταιρία χρησιμοποιεί τα υπολείμματα καφέ  για την παραγωγή βιοπέλετ και βιοκαυσίμων.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 η φοιτήτρια του ΑΠΘ Αθηνά Πούπα η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ομάδα που έχει ήδη βραβευτεί για τη δραστηριότητά της, είναι η εργασία μέσω διαδικτύου χωρίς φυσική παρουσία ενώ ο φοιτητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Γιώργος Πισμίσης προαναγγέλλει το επόμενο επιχειρηματικό βήμα των ανήσυχων φοιτητών οι οποίοι παίρνουν ιδέες κυρίως από το εξωτερικό όπου δραστηριοποιείται εταιρία που παράγει ακόμη και καλαμάκια από ό, τι αφήνει πίσω του ο καφές.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου