Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις «προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της Οικονομίας», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δυστυχώς δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση».

«Φτάσαμε στο σημείο το σχέδιό της να βρίσκεται στα χέρια Γερμανών ευρωβουλευτών, αλλά όχι στα χέρια των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου», συνέχισε, απαριθμώντας «ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα»: «Γιατί η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, το Σχέδιο, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή;

Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός; Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η προσχηματική διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο;».

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση έτσι δεν εξασφαλίζεται ισχυρή και συμπεριληπτική ανάπτυξη».

«Η λεία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων ίσως, αλλά όχι η ισχυρή ανάπτυξη», σχολίασε. «Στο τέλος του 2021 αναμένεται οι άνεργοι να ξεπεράσουν τους 1,3 εκατ. και ο Μητσοτάκης μιλά με στόμφο για 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας. Είναι σαν τους πανηγυρισμούς του, πέρυσι το καλοκαίρι, ότι βγήκε νικητής με τη πανδημία και ξεμπερδέψαμε οριστικά από τον ιό».

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: “Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μεγάλη εθνική υπόθεση, δεδομένου μάλιστα ότι η χρονική περίοδος της υπερβαίνει την θητεία αυτής της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί και πάλι χωρίς την στοιχειώδη εθνική συνεννόηση.

Καμία ως τώρα συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και ελάχιστη δημόσια διαβούλευση και μόνο σε γενικούς άξονες. Αντιλαμβάνεται την πολύ καθυστερημένη συζήτηση στη Βουλή που προανήγγειλε, ως τυπική διαδικασία επικύρωσης τετελεσμένων.

Όμως το σχέδιο αυτό δεν είναι κρατικό μυστικό και η επιτυχία του είναι συνάρτηση της στήριξης και της συνέργειας όλων των δυνάμεων της χώρας. Αυτό πιστεύουμε και αυτό θα επιδιώξουμε. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί….”.

Aπό την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει πως: “Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σχέδιο ΕΕ και αστικής τάξης για την διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, με νέες θυσίες για το λαό. Αυτό το Ταμείο δεν είναι ένα ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο, αντίθετα θα το πληρώσουν ακριβά οι λαοί της Ευρώπης, ενώ κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται από νέα, δρομολογημένα, αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Πρόκειται στην ουσία για ένα πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο”, το οποίο στην Ελλάδα έχουν χαιρετίσει όλα τα κόμματα του ευρωενωσιακού τόξου.

Οι συνέπειες για τον λαό ομολογούνται πίσω από τις λέξεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Το “εξωστρεφές, ανταγωνιστικό μοντέλο” είναι το μοντέλο που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τα “πήλινα πόδια” αυτού του μοντέλου έσπασαν την περίοδο της πανδημίας.

Πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού για “φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη” έρχονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, την ίδια στιγμή που για τους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους τα χρέη της περιόδου της πανδημίας μετατίθενται στο ακέραιο για αργότερα.

Τα ευχολόγια για “την δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης” αποτελούν κακόγουστο αστείο. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη. Γι’ αυτό άλλωστε ο σχεδιασμός την επόμενης μέρας, όχι απλά δεν ακυρώνει τα μνημόνια και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αλλά τα συνεχίζει στην ίδια πορεία καθηλώνοντας τους μισθούς, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γενικεύοντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ολοκληρώνοντας το έγκλημα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι προβλέψεις για 200.000 θέσεις εργασίας με το πρόγραμμα επενδύσεων των 60 δισ. είναι τουλάχιστον επισφαλείς, αφού μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αφορά την αγορά πανάκριβου εξοπλισμού, όπως πχ για τις ΑΠΕ, απ’ τις χώρες της Ευρώπης. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, δεν θα καλύψουν παρά μικρό κομμάτι της ανεργίας, που η νέα κρίση θα αυξήσει περαιτέρω την επόμενη μέρα, ενώ η ανάγκη του κεφαλαίου για κερδοφορία απαιτεί χαμηλούς μισθούς και ευέλικτους όρους εργασίας

Η πολιτική της ΕΕ για την Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία που συνυπογράφουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα, με τις πανάκριβες ΑΠΕ, είναι φιλική μόνο για τα λόμπι της “πράσινης οικονομίας” και εχθρική για τον λαό και το περιβάλλον, που καλείται να πληρώσει την κρατική στήριξη για τις “πράσινες” επενδύσεις των ομίλων, το πανάκριβο ηλεκτρικό “πράσινο ρεύμα” τους “πράσινους” έμμεσους φόρους.

Ο μόνιμος στόχος της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και όλων των αστικών κομμάτων για ανάκαμψη των κερδών βρίσκονται στον αντίποδα με τις σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες. Με την οργανωμένη δράση του ο λαός μπορεί να βάλει στο προσκήνιο τις δικές του προτεραιότητες, την πάλη για έναν δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων”.

Σχετική είδηση: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: 200.000 θέσεις εργασίας – 7 μονάδες στο ΑΕΠ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση