Προσπάθεια διάσωσης της φυλής προβάτων Φλώρινας-Πελαγονίας

Περίπου 1.800 πρόβατα έχουν απομείνει σε ολόκληρη την Ελλάδα να εκπροσωπούν τη σπάνια φυλή «Φλώρινας – Πελαγονίας», μία φυλή με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο σε ό, τι αφορά το κρέας, όσο και το γάλα.

Η ιδιαίτερη αυτή ράτσα βρέθηκε ένα βήµα πριν την ολική εξαφάνιση και δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο του αφανισμού γιατί τα τελευταία χρόνια επικράτησαν άλλες φυλές του εξωτερικού όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο δρ Βασίλης Άµπας, γεωπόνος και Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας για την προσπάθεια προστασίας της φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας από το τμήμα Γεωπονίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την Ένωση Φυλής Φλώρινας-Παταγονίας , «τα τελευταία χρόνια επικράτησε μία ξενομανία η οποία επηρέασε και την κτηνοτροφία κι έτσι εγκαταλείφθηκε η σπάνια αυτή ράτσα».

Στόχος της Ένωσης αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν καθαρά κοπάδια, ώστε απομακρυνθεί ο ορατός κίνδυνος της εξαφάνισης της συγκεκριμένης ράτσας προβάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα  λειτουργεί στην περιοχή ένα σύγχρονο εργαστήριο γενετικής βελτίωσης ώστε μέσα από την τεχνητή σπερµατέγχυση να επιτευχθεί η ενίσχυση και η διάδοση της φυλής.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου