Κίνα: Οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν τρόπους για την ανάπτυξη ενός διαδικτύου μηδενικής εκπομπής άνθρακα

Στην αναζήτηση «πράσινων» λύσεων, για την ανάπτυξη ενός διαδικτύου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα, στρέφονται οι εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής στην Κίνα. Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες η βιομηχανία του διαδικτύου στη χώρα να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο η ενέργεια που καταναλώνεται -από τις βάσεις και τα κέντρα αποθήκευσης των δεδομένων πληροφορικής, καθώς και από τα κέντρα εξυπηρέτησης της κινητής τηλεφωνίας- αυξάνεται ολοένα.

Όπως φάνηκε από έρευνα του Κρατικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ηλεκτρικού Δικτύου της Κίνας, η κατανάλωση ενέργειας, μόνο από τα κέντρα δεδομένων πληροφορικής, υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια kWh το 2020, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,7% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων πληροφορικής στην Κίνα μέχρι το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια kWh, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 3,7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο καθηγητής Wang Yuanfeng ,του πανεπιστημίου Jiaotong του Πεκίνου, ανέφερε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua:  «Η κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία του διαδικτύου στην Κίνα αυξάνεται με ένα ετήσιο ποσοστό περίπου 10%. Το ποσοστό αυτό, θα διπλασιαστεί σε επτά ή οκτώ χρόνια και θα εξελιχθεί σε έναν κύριο τομέα κατανάλωσης ενέργειας στο μέλλον».

Ο Wang, ειδικός σε ζητήματα σχετικά με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και υπέρμαχος της «πράσινης» ανάπτυξης υποστηρίζει ότι οι (κινεζικές) επιχειρήσεις των τεχνολογιών και του διαδικτύου θα πρέπει να δράσουν άμεσα, για την ανάπτυξη πιο φιλικών προς το περιβάλλον διαδικτυακών υποδομών.

Σημειώνεται ότι «γίγαντες» τεχνολογίας της Κίνας, όπως η Huawei και η Tencent, εργάζονται για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας του διαδικτύου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Xinhua

Φωτογραφία: Associated Press

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης