Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού το 2022

Στην αντίστροφη μέτρηση για το 2022, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για να τιμηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδεινκύονται, αφού θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την έλευση των προσφύγων. Μάλιστα προβλέπεται και επέκταση των εκδηλώσεων το 2023 αφού τότε θα συμπληρωθούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση Δήμων εκεί που κάποτε υπήρχε αραιοκατοίκηση και η εγκατάσταση των προσφύγων δημιούργησε πόλεις και κατά συνέπεια ίδρυση Δήμων, με αποφάσεις των κυβερνήσεων της εποχής.

Στα πλαίσια αυτά το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Δήμου Ν. Ιωνίας, ανακοίνωσε τα ακόλουθα: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου 2021, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Ιωνίας, το έτος 2022 να ονομαστεί έτος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Ιωνίας, υιοθέτησε την πρόταση του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., να ονομαστεί το έτος

2022 ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ”.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από το δράμα του ξεριζωμού, ακολούθησε μία μακρά περίοδο διαβίωσης κάτω από τραγικές συνθήκες στους τόπους υποδοχής, συχνά και επιθετικές συμπεριφορές των γηγενών. Από τον Αύγουστο του 1933 αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” τόσο το ρεπορτάζ από μία απόπειρα έξωσης – διάλυσης προσφυγικού συνοικισμού, από τις πολλές που έγιναν εκείνα τα χρόνια, όσο και από μία πυρκαγιά που κατέστρεψε προσφυγικό συνοικισμό.

φωτο: Ν. Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις

Το ert.gr στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

To ert.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)

Tίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Θ. Καστανίδης: “1922-1923 Εκατό χρόνια μετά το Μακρονήσι λύνει τη σιωπή του” (audio)

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση