Έρευνα: Ο Βεζούβιος σκότωσε τους κατοίκους της Πομπηίας μέσα σε 15 λεπτά

Ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας και αερίων που απελευθέρωσε ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. εξόντωσε μέσα σε 15 λεπτά όλους τους κατοίκους της Πομπηίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας “Guardian“, οι περίπου 2.000 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, δεν κάηκαν ζωντανοί από τη λάβα αλλά πέθαναν από ασφυξία από τα αέρια και τις στάχτες.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπάρι, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) και τη Βρετανική Γεωλογική Μελέτη του Εδιμβούργου, αποκάλυψε ότι η πυροκλαστική ροή, ένα πυκνό, γρήγορο ρεύμα στερεοποιημένων κομματιών λάβας, ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων, περικύκλωσε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη λίγα λεπτά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Το θανατηφόρο νέφος είχε «θερμοκρασία άνω των 100 βαθμών και αποτελούνταν από διοξείδιο του άνθρακα, χλωρίδια, σωματίδια τέφρας πυρακτώσεως και ηφαιστειακό γυαλί», δήλωσε ο Ρομπέρτο Ισάια, ανώτερος ερευνητής στο Παρατηρητήριο του Βεζούβιου του INGV. «Ο στόχος της εργασίας ήταν να αναπτυχθεί ένα μοντέλο που θα προσπαθούσε να κατανοήσει και να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των πυροκλαστικών ροών στην κατοικημένη περιοχή της Πομπηίας, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τον Βεζούβιο», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν και οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν από ασφυξία στα σπίτια και τα κρεβάτια τους ή στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Το μοντέλο του ερευνητή εκτιμά ότι τα αέρια, η τέφρα και τα ηφαιστειακά σωματίδια κατέκλυσαν την πόλη μέσα σε 10 με 20 λεπτά.

«Είναι πιθανό ότι δεκάδες άνθρωποι πέθαναν λόγω της βροχής από ηφαιστειακές πέτρες που έπληξε την Πομπηία μετά την έκρηξη, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν από ασφυξία», δήλωσε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι η πυροκλαστική ροή χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να περικυκλώσει την πόλη. «Αυτά τα 15 λεπτά στο εσωτερικό του πυρωμένου νέφους θα πρέπει να έμοιαζαν ατελείωτα. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τι συνέβαινε. Μπορεί να ήταν συνηθισμένοι στους σεισμούς, όχι όμως τις ηφαιστειακές εκρήξεις, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν και να παρασυρθούν από το πυρακτωμένο σύννεφο τέφρας».

Η έρευνα του INGV περιγράφει τις πυροκλαστικές ροές ως «τον πιο καταστροφικό αντίκτυπο» των ηφαιστειακών εκρήξεων. «Θυμίζουν τις χιονοστιβάδες και προκαλούνται από την κατάρρευση της εκρηκτικής στήλης. Η τέφρα που δημιουργείται μπορεί να διατρέξει τις πλαγιές του ηφαιστείου με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα, σε υψηλές θερμοκρασίες και με υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη.

Σήμερα, τα ερείπια της Πομπηίας είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος αρχαιολογικός χώρος της Ιταλίας, μετά το Κολοσσαίο στη Ρώμη και, μάλιστα πέρυσι, προσέλκυσε περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε αυτό που συνέβη στις προηγούμενες εκρήξεις του Βεζούβιου, ξεκινώντας από το γεωλογικό αρχείο, προκειμένου να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά των πυροκλαστικών ρευμάτων και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Πιερφρανσέσκο Ντελίνο του Πανεπιστημίου του Μπάρι.

«Η επιστημονική προσέγγιση της μελέτης αποκαλύπτει πληροφορίες που περιέχονται στα πυροκλαστικά κοιτάσματα και που διευκρινίζει νέες πτυχές της έκρηξης της Πομπηίας και παρέχει πολύτιμες γνώσεις για την ερμηνεία της συμπεριφοράς του Βεζούβιου, μεταξύ άλλων και για στόχους πολιτικής προστασίας».

 

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη