Θετικά αποτιμά η Αθήνα την έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία (video)

Με το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών άρχισε μια εβδομάδα κρίσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί των 27 ενημερώθηκαν για την έκθεση Μπορέλ, η οποία περιγράφει τις συνέπειες που θα υποστεί η Τουρκία αν διολισθήσει εκ νέου σε ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο και πλήττουν τα συμφέροντα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θετικά αποτιμά η Αθήνα το σχέδιο της έκθεσης Μπορέλ σε ότι αφορά την Τουρκία, καθώς κινείται στην γραμμή την οποία είχε θέσει στους ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου. Μία πρώτη αποτίμηση έγινε άμεσα από τον Κ. Μητσοτάκη κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: “Κατ’ αρχήν η έκθεση είναι θετική γιατί προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί για την ΕΕ. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις, όπως πχ το “casus belli”, οι αναφορές σε Τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια, ή ευθείες παραβιάσεις του ΔΔΘ, της UNCLOS. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό”.

Η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει την διττή προσέγγιση που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός. Στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα ως προς την Τουρκία, αλλά και την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση υποτροπής σε παραβατικές συμπεριφορές που θίγουν συμφέροντα της Ένωσης και των κ-μ. Στο κείμενο Μπορέλ περιγράφεται η Τουρκική παραβατικότητα.

Η τουρκική παραβατικότητα – Έκθεση Μπορέλ

-Παράνομες έρευνες από το Oruc Reis.

-Κατά συρροή παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος.

-Ενθάρρυνση μεταναστών-προσφύγων να εισέλθουν διά της βίας στον Έβρο.

-Παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αν η Τουρκία επανέλθει στην οδό της προκλητικής παραβατικότητας θα έρθει αντιμέτωπη με περιοριστικά μέτρα τα οποία αναφέρονται ρητά.

Τα περιοριστικά μέτρα στην έκθεση Μπορέλ

-Περιορισμοί σε Φυσικά Πρόσωπα και εταιρείες.

-Μέτρα στην Οικονομία με αιχμή τον Τουρισμό.

-Κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας.

-Περιορισμοί στις επιχειρηματικές συνεργασίες.

Στην θετική ατζέντα που προσφέρεται στην Τουρκία και είναι υπό αιρεσιμότητα σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή προβλέπεται:

-Ενίσχυση της Συμφωνίας για το μεταναστευτικό

-Εξέταση αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης

-Επανάληψη διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Καλή βάση για συζήτηση χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξ. Πολιτική Ζ. Μπορέλ την έκθεση λίγο πριν την συνάντησή του με τον Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας πως: “Καλή βάση για συζήτηση στο επερχόμενο Ευρ. Συμβούλιο. Έχουν γίνει θετικά βήματα από την Τουρκία. Παραμένει η κατάσταση εύθραυστη”.

Ήδη η Αθήνα έχει έτοιμα τα διπλωματικά της όπλα για την επικείμενη σύνοδο του Ευρ. Συμβουλίου της 25η Μαρτίου ενώ διευρύνει το πλέγμα των συμμαχιών της και της αποτρεπτικής της ισχύος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται στην Σούδα το εμβληματικό Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», ενώ στρατιωτικές μονάδες από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα συνεκπαιδεύονται σε μία έμπρακτη απόδειξη του σημαντικού ρόλου της χώρας μας στην άμυνα και της ασφάλεια της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Μήνυμα Μπάιντεν

Ένθερμο μήνυμα με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση απέστειλε, ο Αμερικανός πρόεδρος, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.

Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ειλικρινώς δικός σας,

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ»

“Κάθοδος” για την τουρκική λίρα

“Μαύρη” Δευτέρα σήμερα 22/3 για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τις συναλλαγές να διακόπτονται δύο φορές και την τουρκική λίρα να καταρρέει. Στον απόηχο της καρατόμησης του κεντρικού τραπεζίτη, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την τουρκική οικονομία εντείνουν την ανησυχία των διεθνών αγορών και προκαλούν βαρύ “πονοκέφαλο” στον Ερντογάν.

Το σοκ από την αιφνίδια απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας ήταν μεγάλο για το τουρκικό νόμισμα.

Η λίρα σημείωσε βουτιά ρεκόρ έως και 15% με την ισοτιμία της να αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά των 8,5 λιρών ανά δολάριο. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, κατέγραψε απώλειες 9% και η συνεδρίαση διακόπηκε δυο φορές.

Ο υπουργός οικονομικών Λουτφί Ελβάν αναγκάστηκε να διαψεύσει τη φημολογία για πιθανή επιβολή capital control.

Η οργή της αντιπολίτευσης δεν κρύβεται.

Ο Αλί Μπαμπατζάν αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι οδηγεί την χώρα στην καταστροφή. “Είναι κρίμα για τον κόσμο. Μπορεί με ένα προεδρικό διάταγμα να διορίσει τον εαυτό του και να πει «εγώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισα τον Ταγίπ Ερντογάν ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας» και να κάνει ο ίδιος αυτό που επιθυμεί και να λέει “αυξήστε τα επιτόκια, μειώστε τα επιτόκια”, δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος DEVA.

“Δεν υπάρχει πλέον κανένας νόμος, δεν υπάρχει δημοκρατία και όλα αυτά έχουν μεγάλο αντίκτυπο” αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής Antem Ntemirtas.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του ιμάμη της Αγίας Σοφίας ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Πολλές γυναίκες βγήκαν στα μπαλκόνια χτυπώντας κατσαρόλες, εκφράζοντας την οργή τους για την απόφαση αυτή, ενώ και οι αντιδράσεις διεθνώς είναι έντονες.

“Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία και την καταδίκη μας (για την απειλές κατά του HDP και την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) αλλά και το φόβο μας ότι αυτές οι ενέργειες απομακρύνουν την Τουρκία από τον ευρωπαϊκό δρόμο”, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Και ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση “απογοητευτική” και νέα οπισθοδρόμηση.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν τον Ερντογάν που φόρτωσε άλλη μία καταδίκη στον φυλακισμένο εδώ και τέσσερα χρόνια πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Τριάμισι χρόνια φυλάκιση επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Λένα Αργύρη, Ηλίας Σιακαντάρης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση