Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να βγούμε από τη λαίλαπα

Η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης έκανε μια αναφορά στις εξελίξεις που υπήρχαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca που οδήγησαν τελικά σε απόφαση για συνέχιση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα και την παρακολούθηση όποιου νέου στοιχείου προκύψει. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμπεριφορά των συμπολιτών μας που πήγαν κι εμβολιάστηκαν παρά το κλίμα ανησυχίας, δείχνοντας ωριμότητα και εμπιστοσύνη.

Η ίδια είπε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΠΟΥ κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής, ωστόσο όμως επεσήμαναν ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια οριστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ένας ενδελεχής έλεγχος.

«Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα η οποία συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία τα οποία δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών».

Η ίδια έκανε γνωστό ότι και η διεθνής εταιρεία θρομβώσεων συστήνει ανεπιφύλακτα τους εμβολιασμούς ακόμα και σε άτομα με ιστορικό θρόμβωσης ή παίρνουν αντιπηκτική αγωγή.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά και στην ενδονοσοκομειακή διασπορά covid και μάλιστα από άτομα που είχαν προτεραιότητα για εμβολιασμό δηλαδή το υγειονομικό προσωπικό. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό βήμα – βήμα θα βελτιώνεται.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει όταν κάποιος λάβει και τις 2 δόσεις του εμβολίου και περάσουν 7 μέρες από τη δεύτερη δόση. Η ίδια είπε ότι με στοιχεία που δόθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους υπάρχει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2% που νόσησε ενώ είχε πάρει και τις δυο δόσεις, γεγονός που η ίδια χαρακτήρισε αναμενόμενο.

Τέλος, τόνισε για μια ακόμα φορά ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να βγούμε από τη λαίλαπα.

Νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.707 νέα κρούσματα, 681 διασωληνωμένους και 69 θανάτους.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση