Το γραφένιο στην υπηρεσία της προστασίας έργων τέχνης

Ένα καινοτόμο υλικό που κάποιοι χαρακτηρίζουν θαυματουργό αξιοποιούν Έλληνες επιστήμονες για τη συντήρηση και την προστασία έργων τέχνης. Επιστήμονες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής έφτιαξαν υψηλής ποιότητας γραφένιο και χρησιμοποίησαν το υπέρλεπτο και ανθεκτικό αυτό υλικό για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής μεμβράνης ως ασπίδα προστασίας σε έργα τέχνης. Μάλιστα η επιστημονική ομάδα κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία της στον Ελληνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Γαλιώτης εξήγησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ότι το γραφένιο προέρχεται από την επεξεργασία του γραφίτη, απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και αντιστέκεται στην φωτοοξείδωση ενώ είναι εύκαμπτο, διάφανο, πιο σκληρό από το διαμάντι και αγώγιμο.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η απευθείας εναπόθεση του γραφενίου σε έναν πίνακα ζωγραφικής ως μία διάφανη μεμβράνη τον προστατεύει ενώ δεν είναι ορατό και αφαιρείται εύκολα στο μέλλον.

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι πλέον είναι δυνατή η παραγωγή άπειρου μήκους γραφενίου και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές βιομηχανικές παραγωγές. Στο μέλλον μπαταρίες που δεν θα ξεφορτίζονται ποτέ, ευλύγιστα και διάφανα κινητά, πιο ελαφριά αεροπλάνα θα παράγονται από το πιο λεπτό υλικό που έχει απομονωθεί ποτέ από τον άνθρωπο.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου