Ήπια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων – Δωρεάν γρήγορα τεστ σε όλους

Ανάσα για την κοινωνία, μετά από lockdown τεσσάρων και πλέον μηνών, αποτελεί η στοχευμένη χαλάρωση περιοριστικών μέτρων. Καθιερώνεται ενιαίο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ, ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα και υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, εξακολουθεί, όμως να ισχύει η απαγόρευση μετάβασης από δήμο σε δήμο. Από τα τέλη Μαρτίου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται κάθε εβδομάδα δωρεάν γρήγορα τεστ από τα φαρμακεία. Tην ίδια ώρα αφόρητη εξακολουθεί να είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων καταγράφει καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ. Προβληματισμό προκαλεί η χαμηλή ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα Κικίλια να συμβάλουν στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες που αφορά 250 χιλιάδες άτομα.

Χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα δραστηριοτήτων που δεν προκαλούν πρόσθετη επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε από λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση. Με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ξεκινούν μαζικά δωρεάν rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεια.

“Από τέλος Μαρτίου κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα. Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα” τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό, ώστε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω άνοιγμα.

Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο απασχόλησε τους ειδικούς και τελικά προκρίθηκε προς το παρόν να μην επιτραπεί.

Τα σαββατοκύριακο επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 και ανοίγουν ξανά πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι ώστε ο κόσμος να μην συγκεντρώνεται σε σπίτια.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

Ανοίγουν υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι τους οποίους θα μπορούν να επισκέπτονται έως 3 άτομα -εκτός αν πρόκειται για οικογένειες- με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6, χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Ανοίγουν δημόσια πάρκα, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται έως 3 άτομα  -εκτός εάν πρόκειται για οικογένειες – και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κέντρα περιποίησης άκρων ανεβάζουν ρολά στις 22 Μαρτίου με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας θα ξεκινήσει και η ατομική άσκηση. Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6.

Για την Κυριακή της Ορθοδοξίας , για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου θα γίνεται τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς.

Προσεκτικά βήματα χαλάρωσης

Η κυβέρνηση προχωρά σε προσεκτικά βήματα χαλάρωσης. Τις ανάσες ελευθερίας που θα βελτιώσουν τη συμμόρφωση με τα μέτρα και ταυτόχρονα δεν θα επιδεινώσουν τον κίνδυνο αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου.

Η ανάλυση δείχνει ότι η απόδοση του lockdown για την Αττική δεν είναι η ίδια με τις άλλες περιφέρειες και λόγω της κόπωσης του πληθυσμού την επικράτηση των μεταλλάξεων αλλά και την αύξηση των συναθροίσεων.

Το άνοιγμα της αγοράς πάντως θα υποστηριχθεί  από τη νέα στρατηγική στην αιχμή της οποίας στρατηγικής βρίσκονται τα μαζικά τεστ ταχείας διάγνωσης. Η Ελλάδα μάλιστα πρωτοπορεί, καθώς θα είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει καθολική, δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες.

Αυτό σημαίνει ότι από τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 4 τεστ. Με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των τεστ δυνητικά θα φτάσει τα 10.000.000 την εβδομάδα από τις 300.000 που πραγματοποιούνται σήμερα.

Για τις επόμενες σημειακές παρεμβάσεις, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και περισσότερα δεδομένα. Θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία έως την ερχόμενη Παρασκευή όταν θα εκτιμηθεί εάν μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, από την Δευτέρα 29 Μαρτίου ή εαν πρέπει να μετατεθεί χρονικά).

Μεγάλος κίνδυνος διασποράς από ασυμπτωματικούς

Μεγαλύτερος από ποτέ είναι ο κίνδυνος επαφής με ασυμπτωματικό κρούσμα κορονοϊού στην Αττική. Ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 6%, από 4.5% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα η πίεση στις ΜΕΘ είναι ασφυκτική, μία κατάσταση που αναμένεται να διαρκέσει για κάποιες ακόμη εβδομάδες.

“Ακόμα και αν με ένα μαγικό ραβδάκι στραματούσαμε τη μετάδοση σήμερα, το ΕΣΥ θα πιέζεται για 2-4 εβδομάδες” ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αυξημένοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 64 θανάτους, 649 διασωληνωμένους και 2.785 κρούσματα. Από αυτά τα 1281 εντοπίστηκαν στην Αττική.

“Επίκεντρο μετάδοσης οι άτυπες συγκεντρώσεις, μεγαλύτερη από ποτέ στην Αττική η πιθανότητα επαφής με κρούσμα” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση αποτυπώνεται και στις κλήσεις για διακομιδές που δέχεται το ΕΚΑΒ καθημερινά.

Στο νοσοκομείο Μεταξά, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρέθηκαν θετικοί 43 άτομα, εργαζόμενοι και ασθενείς, μόνο το 55% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με το διευθυντή διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, υποχρεωτική θα είναι πλέον η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Στο μεταξύ τα μεσάνυχτα λήγει η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ.

Μέχρι το μεσημέρι περίπου 60 ιδιώτες γιατροί της Αττικής είχαν δηλώσει συμμετοχή για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.  Μέχρι το απόγευμα υπήρχε χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας με τους προέδρους των ιατρικών Συλλόγων της χώρας σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή και να πλησιάζει τον επιθυμητό αριθμό, 200 πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Το υπουργείο Υγείας δίνει μία ακόμα ευκαιρία να ανταποκριθούν στο κάλεσμα σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για το σύστημα υγείας που βρίσκεται στα όριά του, πριν προχωρήσει στην επίταξη.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μαρία Σταθοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση