To Survivor, η Τουρκία και ο Σκάι

Share this

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι είναι Τούρκος παραγωγός και επιχειρηματίας. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής “Acun Medya” και ιδιοκτήτης του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού TV8.

Από το 2017 έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον σταθμό Σκάι και συγκεκριμένα στην, από κοινού, παραγωγή του “ριάλιτι” Survivor, του οποίου έχει τα δικαιώματα. Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά τουρκικά σήριαλ-σκουπίδια, όπως το Power of love κ.α., που κατακλύζουν την ελληνική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας του Τούρκου παραγωγού το 2018 τα κέρδη του Survivor στην Ελλάδα ήταν 9 εκατομμύρια ευρώ.

Για την τρέχουσα περίοδο, που άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου 2020, η συμφωνία που φέρεται να έχει κάνει ο Ατζούν με τον ΣΚΑΙ για το Survivor, ανά επεισόδιο, προβλέπει: 80.000 ευρώ στάνταρ ποσό με 4.000 ευρώ επί 10 μονάδες τηλεθέασης. Αν για παράδειγμα ένα επεισόδιο φτάσει το 30%, τότε το κόστος του εκτοξεύεται στις 120.000 ευρώ!!!

Τον Μάρτιο του 2018 ήταν η σειρά του ΑΝΤ1 να προσλάβει στη θέση συμβούλου προγράμματος πρώην στενή συνεργάτρια του Τούρκου παραγωγού που μέχρι πρόσφατα ανήκε στο δυναμικό της “Acun Media”!

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τουρκική τηλεοπτική βιομηχανία δεν είναι απλώς μια ισχυρή οικονομική και πολιτιστική μηχανή. Ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση και λειτουργεί ως προπαγανδιστικός μηχανισμός στον οποίο στηρίζεται το νεο-οθωμανικό αφήγημα του Ερντογάν. Αυτό ακριβώς το ρόλο έπαιζαν και παίζουν “ιστορικές” σειρές με βιογραφίες Τούρκων κατακτητών, όπως ο “Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής“.

Αξίζει να θυμηθούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μάρτιο του 2018. Στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα τις ημέρες που οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, οδηγώντας τους ακολούθως στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Σκάι μετέδωσε επεισόδιο με ελληνοτουρκικό Survivor στο οποίο νίκησαν οι Τούρκοι. Ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει, οι δεσμεύσεις με τον παραγωγό οδήγησαν στο να μεταδοθεί κανονικά το συγκεκριμένο επεισόδιο. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Όχι στα τουρκικά σήριαλ-σκουπίδια, όχι στην τουρκική προπαγάνδα μέσω της ελληνικής τηλεόρασης. Αλλάζουμε κανάλι!!!

Share this

Αφήστε μια απάντηση