Τί ζήτησαν σεισμόπληκτοι και φορείς από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα

Με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων στη σύσκεψη στον Τύρναβο ολοκληρώθηκε η χθεσινή περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα χωριά που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος.

Οι εκπρόσωποι μετέφεραν την αγωνία και τις διεκδικήσεις τους.

Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη, ο Γ. Γκανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αίτημα για ενίσχυση στους σεισμοπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για έλεγχο των γεωτρήσεων, καθώς οι μισές περίπου δεν λειτουργούν.

Ο κοινοτάρχης Μεσοχωρίου, Γ. Ζαρλαδάνης, σημείωσε την ανάγκη του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των κατοίκων, αφού συνωστίζονται στις σκηνές, πολλά άτομα μαζί, ενώ δεν είναι εύκολο για αγρότες και κτηνοτρόφους να καταφύγουν στο ενοίκιο κατοικίας στη Λάρισα, πολλά χιλιόμετρα μακριά απ’ τον τόπο όπου εργάζονται.

Απ’ τον Σύλλογο Γυναικών Τυρνάβου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου η Ευγενία Μαμανού αναφέρθηκε στην αγωνία των γονιών για την κατάσταση των σπιτιών και ο Κ. Τζέλας απ’ την Επιτροπή Πληγέντων Καρδίτσας σημείωσε πως όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας μετά τις πλημμύρες, το κράτος τους ξέχασε.

Απ’ τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Λάρισας, η αντιπρόεδρος Αγγελική Μάνου αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα των εστιών, στα παλιά και ασυντήρητα κτίρια, με 8 από αυτά να έχουν μόνο δύο εξόδους κινδύνου και χωρίς φωτισμό «που δυσκόλεψε την έξοδό μας από τα κτίρια τη δεύτερη μέρα του σεισμού που έγινε βράδυ», χωρίς ουσιαστική προστασία.

Ο Κ. Καλογερόπουλος, μέλος του 15μελούς του Λυκείου Ελασσόνας, αναφέρθηκε στο αίτημα των μαθητών για άμεση λύση στα κτιριακά προβλήματα, καθώς αρκετά έπαθαν σοβαρές ζημιές, για διάθεση ειδικών χώρων στους μαθητές των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί βλάβες προκειμένου να μελετούν και να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο ίντερνετ.

Απ’ την Ένωση Γονέων Δήμου Λάρισας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, ο πρόεδρός της Γ. Παναγιώτου κατήγγειλε “προσπάθεια της δημοτικής αρχής Λάρισας να υποβαθμίσει τις ζημιές στα σχολεία”, καλώντας ξανά σε δευτεροβάθμιο έλεγχο τα κλιμάκια των κτιριακών υποδομών για να μικρύνει ο αριθμός των ακατάλληλων κτισμάτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ελασσόνας, Στ. Καραμούλας, επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη δυσκολία των μαθητών να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους, στο αίτημα για μοριοδότηση των παιδιών που θα δώσουν πανελλήνιες, τη διαμόρφωση ειδικών χώρων μελέτης.

Απ’ την Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων η Λίλια Φυτσιλή ευχαρίστησε για τη στήριξη το ΚΚΕ και τόνισε πως έξι μήνες μετά την πλημμύρα που κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις, γεγονός που έχει αφήσει ανεξίτηλες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Απ’ τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου ο αντιπρόεδρος, Απ. Ευαγγελόπουλος, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρ. Μαρούδας, στην προσπάθεια του οργανωμένου αγροτικού κινήματος να βοηθήσει και στην οργάνωση των διεκδικήσεων και στο πλαίσιο αιτημάτων και στην υλική στήριξη των πληγέντων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γ. Σκόκας, υποστήριξε ότι πολλές επιχειρήσεις τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό συνέχισαν κανονικά να λειτουργούν, ενώ το αίτημα του Εργατικού Κέντρου να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία και να ελεγχθούν οι χώροι δουλειάς δεν έγινε δεκτό, ενώ η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας δεν λειτουργούσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν από το σεισμό «θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί. Το κύριο, όμως, είναι ο αγώνας, η άσκηση πίεσης κι αυτό γίνεται μόνο με την ταξική πάλη, την ενότητα, την κοινωνική συμμαχία όλων των καταπιεσμένων, όλων αυτών που υποφέρουν και έχουν πληγεί από αυτήν την κατάσταση και επιπλέον τώρα με τον σεισμό».

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για 100% αποζημίωση των ζημιών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους που είναι σε βιομηχανικές επιχειρήσεις ή αλλού, για τους οποίους είπε ότι «πρέπει να παρθούν μέτρα, να υπάρχουν ρυθμίσεις ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί από καμία επιχείρηση λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τους σεισμούς στην οικογένειά του. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

www.ertnews.gr

Κων/να Θεοχαρούλη
image}

Αφήστε μια απάντηση