Tribal Digital Village: Πρόσβαση στο διαδίκτυο σε αυτόχθονες κοινότητες

Αν και πολύ κόσμος θεωρεί δεδομένη τη γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση. Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το μέρος του κόσμου στον οποίο ζει κάποιος. Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία του κορονοϊού έχει αναδείξει αυτό το έντονο ψηφιακό χάσμα με την αύξηση της τηλεργασίας και της εξ αποστάσεως μάθησης.

Το «Tribal Digital Village» (TDV) είναι ένα πρόγραμμα που ίδρυσε η Ένωση των προέδρων των φυλών των αυτόχθονων της νότιας Καλιφόρνιας (SCTCA) το 2001 για να φέρει ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση σε αυτόχθονες και αγροτικές κοινότητες στο Σαν Ντιέγκο. Με επικεφαλής τον Matthew Rantanen, ο κύριος στόχος του TDV είναι να ενδυναμώσει τις κοινότητες αυτές και να προσφέρει την ίδια τεχνολογία που είναι ευρέως διαθέσιμη σε άλλα μέρη του κόσμου. «Προσεγγίζουμε φτωχές κοινότητες που χρειάζονται πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση, την εκπαίδευση και την αυτο-ενδυνάμωση», αναφέρει το TDV.

(Tribal Digital Village)

Αφού έπρεπε να αγωνιστεί για τη χρηματοδότηση λόγω έλλειψης ομοσπονδιακών ευκαιριών για τις φυλές των αυτόχθονων, το TDV κατάφερε να κατασκευάσει την υποδομή για μια τοπική υπηρεσία διαδικτύου που ονομάζεται TDVnet. Χάρη στο τοπικό εργατικό δυναμικό και την επιχορήγηση, το TDV δημιούργησε πάνω από 560 χιλιόμετρα σύνδεσης «point-to-point» και «point-to-multi-point», που υποστηρίζουν 86 κτήρια, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, πυροσβεστικών σταθμών και σχολείων.

Η τιμή του TDVnet κυμαίνεται από 29,37 ευρώ για 2 mbps και 54,58 ευρώ για 3 mbps. Μπορεί να φαίνεται ακριβό, αλλά σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες, οι χρήστες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι τα χρήματά τους επιστρέφουν στην κοινότητα. Ως πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών που ανήκει στις αυτόχθονες φυλές, το TDV τονίζει ότι εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα και όχι το οικονομικό κέρδος». Στην πραγματικότητα, η πρωτοβουλία παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 60 κύρια ιδρύματα της κοινότητας, ενώ προσφέρει τέσσερις μήνες δωρεάν πρόσβαση σε πελάτες με παιδιά σχολικής ηλικίας.

«Αυτή τη στιγμή το 10% των σπιτιών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στις 4 από τις 17 κατοικημένες προστατευόμενες περιοχές, ενώ 650 σπίτια έχουν ευρυζωνική σύνδεση και συνεχίζουμε να επεκτεινόμαστε καθημερινά», λέει το TDV.

ΠΗΓΗ: Designboom

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη