Το πλανητικό νεφέλωμα Abell 78 αποκαλύπτεται σε νέα εντυπωσιακή φωτογραφία

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA και το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 κατέγραψαν μια λεπτομερή εικόνα του ασυνήθιστου πλανητικού νεφελώματος Abell 78.

Το πλανητικό νεφέλωμα Abell 78 γνωστό και ως ACO 78, PK 081-14.1 και ARO 174, βρίσκεται περίπου 5.000 έτη φωτός στον αστερισμό του Κύκνου και έχει μήκος 2,8 έτη φωτός. Το αχνό φωτοστέφανο του Abell 78 αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ο εσωτερικός ελλειπτικός δακτύλιος του είναι κατασκευασμένος από το χημικό στοιχείο ήλιο.

«Μετά την εξάντληση του πυρηνικού καυσίμου στους πυρήνες τους, τα άστρα με μάζα περίπου 0,8 έως 8 φορές τη μάζα του Ήλιου καταρρέουν για να σχηματίσουν πυκνά και καυτά λευκά αστέρια νάνων», ανέφεραν οι αστρονόμοι του τηλεσκοπίου Χαμπλ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα εξώτερα στρώματα του άστρου που πεθαίνει απομακρύνονται με ισχυρό αστρικό άνεμο, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα περίπλοκο νέφος αερίου και σκόνης γνωστό ως πλανητικό νεφέλωμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και τα πλανητικά νεφελώματα αποτελούν ένα δημοφιλές θέμα για τους αστροφωτογράφους εξαιτίας των όμορφων και περίπλοκων σχημάτων τους. Ωστόσο, λίγα είναι αυτά που προκύπτουν από την αναγέννηση ενός άστρου, λένε οι επιστήμονες.

«Αν και ο πυρήνας του άστρου έχει σταματήσει να καίει υδρογόνο και ήλιο, ένας θερμοπυρηνικός δραπέτης στην επιφάνειά του εκτοξεύει υλικό με υψηλές ταχύτητες», αναφέρει ο ιστότοπος Sci-News.

«Αυτές οι εκτοξεύσεις κραδαίνουν και μαζεύουν το υλικό του παλιού νεφελώματος, παράγοντας τα νήματα και το ακανόνιστο κέλυφος γύρω από το κεντρικό άστρο που φαίνεται σε αυτήν την φωτογραφία».

Η νέα έγχρωμη φωτογραφία του Abell 78 είναι μια σύνθεση ξεχωριστών εικόνων που τράβηξε η κάμερα Wide Field Camera 3 του Hubble (WFC3) και η κάμερα των 1,4 Gigapixel του τηλεσκόπιου Pan-STARRS1 (PS1) (GPC1).

Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα φίλτρα για τη δειγματοληψία διαφόρων οπτικών μηκών κύματος, ενώ το χρώμα προκύπτει από την εκχώρηση διαφορετικών αποχρώσεων σε κάθε μονοχρωματική εικόνα που σχετίζεται με ένα μεμονωμένο φίλτρο.

 

ΠΗΓΗ: Sci-news

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη