Μ. Βρετανία: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν συνδέεται με θρόμβους

Ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων (MHRA) ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναστείλει προσωρινά τη χορήγησή του, εν μέσω ανησυχιών για αιματικές θρομβώσεις.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο με τα ελάχιστα περιστατικά αιματικών θρόμβων που καταγράφηκαν σε διάφορες χώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή 12 Μαρτίου, ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Εξετάζουμε προσεκτικά τα περιστατικά, αλλά δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δόσεων που χορηγούνται και της συχνότητας με την οποία μπορούν να εμφανιστούν αιματικοί θρόμβοι φυσικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο είναι η αιτία», δήλωσε στο BBC, ο Δρ Φιλ Μπράιαν, επικεφαλής ασφάλειας εμβολίων στη Ρυθμιστική Υπηρεσία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος επίσης διερευνά τα περιστατικά, δήλωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό. Σύμφωνα με στοιχεία του EMA έχουν καταγραφεί μόλις 30 περιστατικά αιματικών θρόμβων έχουν καταγραφεί μεταξύ σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο σε όλη την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ταϊλάνδη αποφάσισαν να αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Η Ιταλία και η Αυστρία έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν για προληπτικούς λόγους, ορισμένες παρτίδες του εμβολίου, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο.

Η επικεφαλής γιατρός της AstraZeneca, Αν Τέιλορ, δήλωσε ότι ο αριθμός των περιστατικών των αιματικών θρόμβων που έχουν αναφερθεί είναι χαμηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα είχε το Ηνωμένο Βσίλειο εάν δεν είχε εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι δεν βρήκε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, θρόμβωσης βαθιάς φλέβας ή θρομβοπενίας, σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή χώρα.

«Η φύση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε αυξημένη προσοχή σε μεμονωμένα περιστατικά και υπερβαίνουμε τις τυπικές πρακτικές για την παρακολούθηση της ασφάλειας των αδειοδοτημένων φαρμάκων στην αναφορά περιστατικών που συνδέονται με τα εμβόλια, για να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια».

Περισσότερα από 24 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ: BBC

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη