Συνάντηση N. Δένδια – Σ. Σούκρι στο Κάιρο

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολύπλευρες θερμές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σε συνέχεια της θετικής ώθησης του του Φόρουμ της Φιλίας (Philia Forum) για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασαφηνίστηκε στις συζητήσεις των δύο υπουργών ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο.

 

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο, συζήτησε τις εξελίξεις στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σκοπός της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο είναι να συζητηθούν δυο θέματα. Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό υπό το φως της επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα για επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το έτερο θέμα που θα απασχολήσει τις επαφές στην Κύπρο είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, και ειδικότερα ο συντονισμός ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του κ. Μπορέλ.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση