Σεισμός στην Ελασσόνα: 520 σπίτια μη κατοικήσιμα – Τρίτη νύχτα ανησυχίας

Τρίτη νύχτα έξω από τα σπίτια τους θα περάσουν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, καθώς η γη εξακολουθεί να τρέμει και υπάρχει έκδηλος φόβος για έναν νέο μεγάλο μετασεισμό. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές  520 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα ενώ ακατάλληλοι κρίθηκαν 12 επαγγελματικοί χώροι.   Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Προβληματισμένοι για τα χθεσινοβραδυνά 5,9 Ρίχτερ, δηλώνουν οι ειδικοί που μετέβησαν για αυτοψία στη Θεσσαλία, χωρίς να αποκλείουν ενεργοποίηση νέου ρήγματος. Στοιχεία από δορυφόρους αναμένουν οι ειδικοί για να δώσουν απαντήσεις την ερχόμενη Τρίτη. Νέες καταστροφές σε ακόμη περισσότερα χωριά προκάλεσαν τα χθεσινοβραδυνά Ρίχτερ, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Τυρνάβου και Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ψυχραιμία και μακριά από παραπληροφόρηση είναι οι συστάσεις προς τους πληγέντες καθώς έπεται συνέχεια του φαινομένου. Όπως έγινε γνωστό, η σεισμογενής περιοχή εκτείνεται από Ελασσόνα μέχρι το Κουτσόχερο, γι’ αυτό οι κάτοικοι αστικών περιοχών δεν πρέπει να ανησυχούν.

Το νέο ρήγμα που “ξάφνιασε” τους σεισμολόγους

Ενώ όλα εξελίσσονταν σύμφωνα με τα αναμενόμενα, με σεισμική ακολουθία μικρότερων σε ένταση μετασεισμών, ήρθε ο χθεσινοβραδινός νέος μεγάλος σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ο οποίος δεν αιφνιδίασε μόνο τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες σεισμολόγους που ήταν ήδη στην περιοχή τους Τυρνάβου.

Το αχαρτογράφητο αυτό ρήγμα,  έχει μπει στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν το σπάνιο φαινόμενο των δίδυμων σεισμών. Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν νέο μεγάλο μετασεισμό.

Το νέο ρήγμα ή η προέκταση του υφιστάμενου που έδωσε το μεγάλο σεισμό ήταν αχαρτογράφητο για τους επιστήμονες καθώς διέρχεται κάτω από τον Τιταρήσιο ποταμό.

“Είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο το οποίο, το οποίο εγώ δεν έχω συναντήσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και στον κόσμο’ ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Το δεύτερο αυτό άγνωστο ρήγμα προκάλεσε έντονα φαινόμενα διάρρηξης και ρευστοποίησης σε όλο το μήκος του ποταμού εντοπίστηκε σήμερα μετά απο αυτοψία στην περιοχή Βλαχογιάννη. Σε καποια σημεία ο δρόμος άνοιξε, ενώ αλλού εξαιτίας τη πίεσης που ασκήθηκε στα πετρώματα άρχισαν να αναβλύζουν νερά λόγω της ρευστοποίησης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Παπαζάχος σχετικά με την πορεία της σεισμικής ακολουθίας ωστόσο εγκατέστησε με την ομάδα του φορητές σεισμογράφους σε σχολεία.  Αν δείτε το χθεσινό μετασεισμό και όλη τη μετασεισμική ακολουθία θα δείτε ότι έγινε ακριβώς μεσα στη μετασεισμική ακολουθία αλλά σε πιο ΒΔ τμήμα” αναφέρει και προσθέτει ότι ” δεν σημαινει ότι έχουμε κάτι το ιδιαίτερο. Κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός πολλά μικρά γειτονικά ρήγματα ενεργοποιούνται”.

Ο ελληνομαθής Ιταλός σεισμολόγος Ρικάρντο Καπούτο , ο οποιος έχει μελετήσει εδώ και χρόνια το ρήγμα του Τυρνάβου, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

“Αν θα σπάσει και άλλο κομμάτι και θα δώσει παρόμοιο μέγεθος κοντά στο 6 το κούνημα του εδαφους δεν θα είναι πολύ διαφορετικό, αν σπάσει κοντά στη Λάρισα θα έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση κοντά στα σπίτια”.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως ακόμα και σε περίπτωση νέου μεγάλου σεισμού οι νέες κατασκευές που άντεξαν δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στατικότητας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Μίνα Μαυρογιάννη, Κατερίνα Χριστοφιλίδου/ Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Σχετικό Άρθρο: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλία – Τα σενάρια των 2 σεισμών

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση