Έρευνα: Οι Νεάντερταλ μπορούσαν να ακούν και να μιλούν όπως οι σύγχρονοι άνθρωποι

Οι Νεάντερταλ είχαν την ικανότητα να ακούν και να μιλούν όπως και ο σύγχρονος άνθρωπος σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ομάδα ερευνητών από την Ισπανία και τις ΗΠΑ χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης για να συγκρίνει τη δομή του αυτιού σε κρανία σύγχρονων ανθρώπων, κρανία Νεάντερταλ και απολιθώματα του προγονικού είδους Homo heidelberghensis, τα οποία είχαν βρεθεί στην Αταπουέρκα της βόρειας Ισπανίας. Με τη βοήθεια των τομογραφιών οι ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα του αυτιού στα τρία είδη και υπολόγισαν τις ακουστικές ικανότητές τους.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ακοή των Νεάντερταλ παρουσίαζε μεγαλύτερο κατειλημμένο ζωνικό εύρος σε σχέση με το προγονικό είδος, συγκρίσιμο με το ζωνικό εύρος της ανθρώπινης ακοής.

«Αυτό είναι το σημείο-κλειδί» δηλώνει η Μερσέντες Κόντε-Βαλβέρντε του Πανεπιστημίου της Αλκαλά στην Ισπανία, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

«Η ύπαρξη παρόμοιων ακουστικών ικανοτήτων, ειδικά όσον αφορά το ζωνικό εύρος, δείχνει ότι οι Νεάντερταλ διέθεταν ένα σύστημα επικοινωνίας εξίσου περίπλοκο και αποτελεσματικό όσο η ανθρώπινη ομιλία». Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι Νεάντερταλ μπορούσαν να αρθρώσουν λέξεις για να επικοινωνήσουν. Η νέα μελέτη έδειξε ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν πολλά σύμφωνα στην ομιλία τους, ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στην ικανότητα τους να αρθρώνουν φωνήεντα.

«Πιστεύουμε ότι η έμφαση σε αυτό το θέμα είναι ατυχής, δεδομένου ότι η χρήση συμφώνων είναι ένας τρόπος να αυξηθούν οι πληροφορίες του φωνητικού σήματος. Επιπλέον, η χρήση συμφώνων διαχωρίζει την ανθρώπινη ομιλία και γλώσσα από την επικοινωνία σχεδόν όλων των άλλων πρωτευόντων θηλαστικών», δήλωσε ο καθηγητής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Binghamton, Ρολφ Κουάμ.

«Μετά από έναν αιώνα έρευνας, πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει μια οριστική απάντηση για τις γλωσσικές ικανότητες των Νεάντερταλ», λέει ο Ιγκνάσιο Μαρτίνεζ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλκαλά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution».

ΠΗΓΗ: Independent

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη