Τρεις αποστολές στον Άρη σηματοδοτούν μια νέα εποχή εξερεύνησης

Τρεις ξεχωριστές αποστολές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Κίνα και τις ΗΠΑ, έφτασαν στον πλανήτη Άρη τον περασμένο Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η διαστημική βολίδα «Hope» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν η πρώτη αποστολή που τέθηκε επιτυχώς στην τροχιά του κόκκινου πλανήτη στις 9 Φεβρουαρίου. Την επόμενη μέρα ακολούθησε η κινεζική αποστολή «Tianwen-1» και στις 18 Φεβρουαρίου έφτασε το ρομποτικό όχημα «Perseverance» των ΗΠΑ. Κάθε μία από τις τρεις αποστολές είναι ιδιαίτερη και ιστορική.

Η αποστολή «Hope» των ΗΑΕ σηματοδοτεί την πρώτη εξερεύνηση του Άρη από αραβική ή μουσουλμανική χώρα. Η κινεζική αποστολή είναι συγκριτικά πιο πολύπλοκη από τις άλλες δυο και έχει πιο φιλόδοξους ερευνητικούς στόχους. Από τις τρεις αποστολές, οι ΗΠΑ διαθέτουν την περισσότερη εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης η πιο καινοτόμος καθώς μεταφέρει το Ingenuity, το πρώτο ελικόπτερο ειδικά κατασκευασμένο για τον Άρη. Πρόκειται για το πρώτο πτητικό μέσο που θα επιχειρήσει να «απογειωθεί» από πλανήτη διαφορετικό από τον δικό μας.

(CNSA via AP, File)

Τι θα αναζητήσουν οι τρεις αποστολές

Tianwen-1

και αποτελείται από τρία επιμέρους στοιχεία: ένα διαστημικό σκάφος που θα παραμείνει σε τροχιά, μία άκατο που θα προσεδαφιστεί και ένα ρομποτικό όχημα, το οποίο θα «γράψει χιλιόμετρα» στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Αφού το κινεζικό διαστημόπλοιο τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη, θα αναζητήσει τοποθεσίες πιθανής προσεδάφισης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Space», το Tianwen-1 σκοπεύει να προσγειωθεί στην περιοχή Utopia Planitia, όπου δεν υπάρχουν στοιχεία για ύπαρξη παγόνερου κοντά στην επιφάνεια. Ωστόσο, μπορεί να υπήρξε νερό βαθιά κάτω από την επιφάνεια και λάσπη στη ζώνη προσγείωσης του Tianwen-1. Οι Κινέζοι θα πατήσουν τον Άρη κάποια στιγμή τον Μάιο. Εάν η αποστολή προσεδαφιστεί με επιτυχία στον Άρη, η Κίνα θα γίνει η δεύτερη χώρα που θα διαθέτει ένα διαστημικό σκάφος στην επιφάνειά του.

(Alexander McNabb/MBRSC via AP, File)

Hope

Στόχος της είναι η μελέτη της πλανητικής ατμόσφαιράς του. Το Hope θα πραγματοποιεί τροχιά για τουλάχιστον ένα αρειανό έτος, δηλαδή περίπου δύο γήινα χρόνια. Είναι εξοπλισμένο με ψηφιακή κάμερα η οποία θα «απαθανατίσει» την επιφάνεια του πλανήτη καθώς και τις αμμοθύελλες και τα νέφη κρυστάλλων πάγου. Τα ευρήματα αναμένεται επίσης να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μοντελοποιήσουν καλύτερα τη δική μας ατμόσφαιρα όπως αυτή ήταν πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια.

(NASA/JPL-Caltech via AP)

Perseverance

Η αποστολή της NASA στοχεύει στην αναζήτηση στοιχείων για την αρχαία ζωή στον Άρη και την κατανόηση των περιβαλλοντικών συνθηκών του πλανήτη στο παρελθόν. Ένας κύριος στόχος είναι να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων, ορυκτών και άλλων υλικών που θα σταλούν στη Γη σε μεταγενέστερη αποστολή.

 

ΠΗΓΗ: Space, Digitaltrends

 

 

 

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη