Επιχειρησιακό σχέδιο κατά του κορονοϊού – Αναδιατάσσονται κλινικές, κλίνες & ΜΕΘ

H συνεχής αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής σε συνδυασμό με την πρόσθετη πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας από τα περιστατικά που δεν σχετίζονται με με κορονοϊό, οδηγεί στην ενεργοποίηση έκτακτου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κεντρικός στόχος είναι να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεργαστούν πιο στενά με τα ιδιωτικά, ώστε τα τελευταία να δέχονται γενικά περιστατικά.

Σε συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής. Οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό είναι πολλές και η κατάσταση οριακή.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 591 νέα κρούσματα Covid-19 στην Αττική, ενώ σε όλη τη χώρα 1.269 νέες μολύνσεις, 391 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενω 36 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Μεγάλη είναι και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών κορονοϊού, με το βρετανικό να εξαπλώνεται ταχύτατα.

«Αυτή η αύξηση έγινε λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους και ό,τι ξέραμε δεν επαρκεί και χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ετοιμάζεται για μεγάλη μάχη το ΕΣΥ, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία της Αττικής και να αυξηθούν οι νοσηλείες στις ΜΕΘ.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα ελεγχθεί η κατάσταση σε 15 μέρες» εκτίμησε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος. Επισήμανε ότι υπάρχει διασπορά του ιού και συρροές ενδοοικογενειακά και σε χώρους εργασίας.

Το επιχειρησιακό σχέδιο κατά της Covid-19

Υπό πλήρη αξιοποίηση είναι όλες οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας στην Αττική. Τα τελευταία 24ωρα αναδιατάσσονται κλινικές, κρεβάτια και ΜΕΘ.

Στην Αττική έχουν αναπτυχθεί 302 κλίνες ΜΕΘ. Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν 34 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid και θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες άλλες 36.

Επίσης, μετατρέπονται άλλες 120 κλίνες γενικών περιστατικών σε Covid σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Αυτό θα επιτευχθεί χάρη στην αξιοποίηση αντίστοιχου αριθμού κρεβατιών στο ΝΙΜΤΣ, το οποίο θα δέχεται μόνο non covid περιστατικά.

Για γενικά περιστατικά που χρειάζονται εντατική θεραπεία αξιοποιούνται αντίστοιχες κλίνες σε μονάδες ιδιωτικών νοσοκομείων.

Μετατρέπονται σε Covid και άλλες κλινικές στα Γενικά νοσοκομεία της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Κορίνθου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται σε αυτά τα διαχειρίσιμα περιστατικά κορονοϊού. Μόνο όσα χρειάζονται εντατική θεραπεία θα κατευθύνονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς μηχανική υποστήριξη, προβλέπεται η ανάπτυξη κλινών εντατικής θεραπείας με φορητό εξοπλισμό σε χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης. Υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης έως και 150 τέτοιων κλινών.

Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση