Υπόθεση Λιγνάδη: Θύελλα αντιπαράθεσης πριν από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών

Την Πέμπτη στη Βουλή θα γίνει η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών τόσο για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, όσο και για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, που πυροδοτούν αυτές. Ήδη μαίνεται θύελλα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την υπόθεση Λιγνάδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ζητεί την αποπομπή της Λίνας Μενδώνη και να κάνει λόγο για συγκάλυψη.

“Επί είκοσι και πλέον ημέρες η χώρα βρίσκεται μπροστά σε συγκονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα, που αφορά βιασμούς ανηλίκων και πιθανότατα κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας. Αλλά και σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Ο κος Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη”, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαξίμου: Αναμένουμε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή – «Πρωτοφανής καμπάνια χυδαιότητας»

“Αναμένουμε τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για τα όσα, όντως συγκλονιστικά, αποκαλύπτονται. Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας. Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για ανοιχτή συζήτηση μπροστά στον ελληνικό λαό, στη Βουλή, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα”, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

“Η ολιγωρία των σχεδόν τριών εβδομάδων της κυβέρνησης να ζητήσει συνδρομή της δικαιοσύνης οδήγησε ή όχι σε κρίσιμες καθυστερήσεις;

-Πόσο καθοριστικές ήταν οι τρεις εβδομάδες, για τον κατηγορούμενο, προκειμένου να μπορεί εάν θέλει να εξαφανίσει κρίσιμο υλικό;

-Ποιου επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για χάρη του; Της κας Μενδώνη ή του κ. Μητσοτάκη;”, είναι αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

‘Ακ. Σκέρτσος: Συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος

“Όταν εξαπολύονται κατηγορίες συντονισμένα και ενορχηστρωμένα από την ίδια τη μείζονα αντιπολίτευση περί συμμετοχής του πρωθυπουργού η μελών της κυβέρνησης σε κυκλώματα παιδεραστίας αυτό συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος και πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους”, τόνισε ο  Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος. (Πηγή: Σκάι 100,3)

Κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού άσκησαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η ευρωβουλευτής, Ελίζα Βόζενμπεργκ, που εξέφρασε την άποψη ότι η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να διευκολύνει με την παραίτησή της την κυβέρνηση.

Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, όπως ήταν αυτός, δεν συνιστά λόγο αποπομπής, ανέφερε νωρίτερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος,  Αριστοτελεία Πελώνη η οποία, πάντως, επεσήμανε ότι η κ. Μενδώνη κάνει σημαντικό έργο στο υπουργείο.

Κριτική από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για πολιτική ευθύνη στην υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα  επέμεινε ότι η ουσία είναι η υπεράσπιση των θυμάτων. “Το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική”, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του επισημαίνει:

Ούτε το “άδειασμα” στην υπουργό Πολιτισμού, ούτε οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί, μέσω των συζητήσεων στη βουλή, μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού στην επιλογή και τη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης επισημαίνεται ότι  “με προσφυγή στην δικαιοσύνη θα επιδιώξουμε τον εντοπισμό των ΜΚΟ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση”.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι “για την κυβέρνηση το μόνο ζήτημα που υπάρχει και στην υπόθεση Λιγνάδη, είναι πώς αυτό έχει καταγραφεί επικοινωνιακά”.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση