Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας: «Ανακριβής και ανιστόρητη αναφορά παιχνιδιού για την Κύπρο – θλίβομαι»

Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας: «Ανακριβής και ανιστόρητη αναφορά παιχνιδιού για την Κύπρο – θλίβομαι»

Ανακοίνωση σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την έκδοση και κυκλοφορία βιβλιοπαιχνιδιού το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο ως «νησί της Μεσογείου, το βόρειο τμήμα της οποίας ανήκει στην Τουρκία» εξέδωσε η Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Τις τελευταίες ώρες, πολλές και εκτεταμένες είναι οι δικαιολογημένες αντιδράσεις αναγνωστών, σχετικά με την έκδοση και κυκλοφορία, από τον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός, βιβλιο – παιχνιδιού, που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό παζλ και εικονογραφημένο βιβλίο, με τίτλο «Μαθαίνω και εξερευνώ: Η Ευρώπη», όπου στη σελίδα 17 υπάρχει η εξής ανακριβής και ανιστόρητη αναφορά για την Κύπρο: «Η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της ανήκει στην Τουρκία».

Σχετικά, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκδοση και η απαράδεκτη για την Κύπρο αναφορά, περιήλθε στην αντίληψή μας, ήδη από την 20η Ιουλίου 2020, και την επομένη, 21η Ιουλίου 2020, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, σε σχετική επιστολή του, προς τον εκδοτικό οίκο, ανέφερε, μεταξύ άλλων : «Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής −κατεχόμενα, νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, έποικοι, ψευδοκράτος, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λεηλασία της πατρογονικής μας γης− υπήρξαν καταστροφικές. Λαμβάνοντας υπόψιν σας τα παραπάνω, παρακαλούμε, όπως με άμεσο τρόπο προχωρήσετε σε ενέργειες για τη διόρθωση των απαράδεκτων, για να μην πω άθλιων, αυτών αναφορών και την επανόρθωση του σοβαρού αυτού λάθους που, όπως αντιλαμβάνεστε, θίγει σοβαρά εθνικά ζητήματα, εκθέτοντας τον εκδοτικό σας οίκο. Παρακαλούμε όπως έχουμε το συντομότερο δυνατόν την απάντησή σας καθώς και ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε. Ειλικρινώς θλίβομαι».

Σε απαντητική απολογητική επιστολή του, με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2020, ο εκδοτικός οίκος Ψυχογιός μας ενημέρωσε ότι το κείμενο έχει διορθωθεί για τη νέα έκδοση, επισυνάπτοντας, μάλιστα αντίγραφο της διορθωμένης σελίδας 17, όπου αναγραφόταν: «Η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της είναι υπό τουρκική κατοχή».

Δεδομένων των παραπάνω, η χθεσινή ανακοίνωση των εκδόσεων Ψυχογιός, με την οποία εκφράζουν τη λύπη τους και αποδέχονται το μέγεθος του λάθους τους, αναφέροντας ότι, μόλις τώρα, προφανώς μόνο υπό το βάρος των κλιμακούμενων αντιδράσεων στο διαδίκτυο και εφτά ολόκληρους μήνες μετά την επικοινωνία μας, το βιβλιοπαιχνίδι κατέβηκε από τον ιστότοπό τους και αποσύρεται από όλη την αγορά μας δημιούργησε δικαιολογημένη έκπληξη.

Εάν αυτές οι επιβεβλημένες ενέργειες του εκδοτικού οίκου δεν υλοποιήθηκαν, ως όφειλαν και δεσμεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά την αρχική επικοινωνία μας και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, αξιώνουμε και αναμένουμε να υλοποιηθούν τώρα».

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση