Κρήτη: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες

Κρήτη: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ηλεκτρονικές – μέσω του facebook- αλλά και τηλεφωνικές απάτες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Μετά τη χθεσινή εξιχνίαση αντίστοιχης υπόθεσης με τη σύλληψη έξι ατόμων, που κατάφεραν να αποσπάσουν 11.000 περίπου ευρώ μέσα σε ένα μήνα το 2020 από ανυποψίαστους πολίτες, που ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν γεωργικά μηχανήματα κ.ά. μέσω αναρτήσεων στο facebook, η αστυνομία διερευνά νέες καταγγελίες.

Στην περίπτωση που εξιχνίασε την υπόθεση η Ασφάλεια Ηρακλείου, οι απάτες έγιναν σε Μοίρες και Τυμπάκι και οι παθόντες κατέβαλαν από 500 ως 4000 ευρώ, συνήθως ως προκαταβολή για να αγοράσουν γεωργικά μηχανήματα, τρακτέρ και αυτοκίνητα.

Νέες καταγγελίες στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο, μια νεαρή γυναίκα κατάγγειλε ότι παρέδωσε ακούσια τους προσωπικούς κωδικούς της πιστωτικής της κάρτας, απαντώντας σε υποτιθέμενο μήνυμα της τράπεζας με την οποία συναλλάσσεται, όταν έλαβε ψεύτικο μήνυμα ότι κάποιος επιχειρεί να μεταφέρει χρήματα από τον λογαριασμό της.

Τελικά 4000 ευρώ έγιναν «καπνός» από τον λογαριασμό της, ενώ η ίδια κατάγγειλε το περιστατικό στις αρχές.

Την ίδια στιγμή η αστυνομία στο Ρέθυμνο, ερευνά και άλλη απάτη σε βάρος 33χρονης κοπέλας, που έχασε 4 χιλιάδες ευρώ από τον λογαριασμό της. Τις προηγούμενες ημέρες δέχτηκε στο κινητό της μήνυμα, το οποίο εμφανιζόταν να είναι από την τράπεζα που διατηρούσε τις καταθέσεις της και το οποίο ανέφερε ότι κάποιος επιχειρεί μεταφορά χρημάτων.

Επίσης, άρχισαν πάλι οι απόπειρες επιτηδείων να υφαρπάξουν χρήματα, επικαλούμενοι ονόματα αντιδημάρχων.

Έτσι, άγνωστοι επικαλούμενοι το όνομα του Αντιδημάρχου Οικονομικών Στέλιου Σπανουδάκη, ζήτησαν από επιχειρηματία στο Ρέθυμνο την παράδοση προϊόντων υποσχόμενοι την καταβολή χρημάτων.

Στη συνέχεια, επικοινώνησαν εκ νέου μαζί του, δηλώνοντας ότι κατέθεσαν μεγαλύτερο από το συμφωνημένο ποσό και ζητώντας πίσω τη διαφορά.

Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση ο επιχειρηματίας δεν πείσθηκε και αντί να ενδώσει, ενημέρωσε τις αρχές.

Είναι προφανές, ότι μετά τα πολλά περιστατικά που έχουν καταγγελθεί και από αντιδημάρχους σε Χανιά και Ρέθυμνο, απατεώνες επιχειρούν συστηματικά την εξαπάτηση καλόπιστων ανθρώπων, βασιζόμενοι σε ψευδή στοιχεία και στην επίκληση ονομάτων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.

www.ert.gr

Κατερίνα Πολύζου
image}

Αφήστε μια απάντηση