Εκτός περιοχής Navtex το τουρκικό υδρογραφικό – «Μήνυμα» Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Εκτός περιοχής Navtex το τουρκικό υδρογραφικό – «Μήνυμα» Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Την ώρα που το υδρογραφικό ερευνητικό Cesme έχει εξέλθει από τα στενά κι έχει πλεύσει προς την θαλάσσια περιοχή της Ίμβρου – απέναντι από τη Λήμνο- αντί της περιοχής της Navtex δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, η Τουρκία δείχνει να ζυγίζει το επόμενο βήμα καθώς η διάρκεια της Navtex είναι μέχρι της 2 Μαρτίου.

Βεβαίως η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Αγκύρας ώστε να κλειδώσει και η ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχοντας προειδοποιήσει ότι τέτοιες κινήσεις όπως αυτή με το Cesme δεν βοηθούν το κλίμα.

«Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Χουλουσί Ακάρ εκφράζοντας την αγωνία που έχει η Άγκυρα για την στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, το Κυπριακό και την Αν. Μεσόγειο, κάλεσε με προκλητικό τρόπο τα τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικά.

Η έκδοση της Νavtex για το Cesme στα διεθνή ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου αποτελεί μια ένδειξη των τουρκικών προθέσεων καθώς αμφισβητεί την περιοχή ευθύνης άσκησης αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Και με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θέτει εαυτόν σε ρόλο ρυθμιστή, περιοχής με στόχο τον εγκλωβισμό των ελληνικών νησιών σε ζώνες τουρκικής ευθύνης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση