Δείκτης θετικότητας: Στο «πράσινο» η Ελλάδα – Ανησυχία για τις διασωληνώσεις

Δείκτης θετικότητας: Στο «πράσινο» η Ελλάδα – Ανησυχία για τις διασωληνώσεις

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πράσινο», όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, με τις νέες μολύνσεις να παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Την Παρασκευή, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που «κοκκίνισαν» πρόσφατα, όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα.

Μία από τις καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θετικών κρουσμάτων κατέχει η χώρα μας, όπως επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων. Η Ελλάδα απεικονίζεται με πράσινο χρώμα, δηλαδή έχει δείκτη θετικότητας κάτω από 4%.

Στον χάρτη, όπου συνδυάζονται δύο παράγοντες, ο ρυθμός διαγνωστικών τεστ και ο ρυθμός θετικότητας ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα.
Η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και μέρος της Δυτικής Πελοποννήσου είναι πορτοκαλί, δηλαδή έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Κι αν η πανδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε νέες μολύνσεις, σε εγρήγορση είναι οι υγειονομικές αρχές λόγω της αυξητικής τάσης στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού, 320 διασωληνωμένους και 27 θανάτους.

Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα στις ΜΕΘ φθάνει στο 85%. Δύο μήνες ετοιμότητας και υπομονής συστήνουν οι ειδικοί.

«Βλέπουμε ότι η πανδημία σβήνει προς Μάρτη, Απρίλη, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η φυσική ανοσία είναι αυξημένη, μιλάμε με άλλους όρους από το Πάσχα και μετά», είπε ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει την Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση. Στο τραπέζι είναι και η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε περιοχές που «κοκκίνισαν», όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα, ενώ το θέμα της παράτασης του lockdown στην Αττική χαρακτηρίζεται πρόωρο.

«Ενδεχομένως κάποιες δραστηριότητες εντός του Μαρτίου να έχουμε τη δυνατότητα να τις επιτρέψουμε. Μία προσπάθεια, λίγο ακόμα και αυτό είναι πολύ πιθανό» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Σταθεροποιητική κατάσταση, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα γίνει καλύτερη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC. Όπως εξήγησε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για ύπαρξη αρνητικού τεστ κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει.

«Ελπίζουμε ότι με τα προγράμματα εμβολιασμού να προχωρούν και στη θερινή περίοδο, όταν περιορίζεται η διάδοση του κορονοϊού, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να εμβολιαστούν 270.000 άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση