Βρετανία: Αναπτύσσεται νέο εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του κορονoϊού

Βρετανία: Αναπτύσσεται νέο εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του κορονoϊού

Βρετανοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του ιού Sars-CoV-2, το οποίο θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και θα εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό ακόμα κι αν προκύψει νέα παραλλαγή που θα είναι ανθεκτική στα άλλα εμβόλια. Το πρωτότυπο του εμβολίου έχει ήδη περάσει τις προ-κλινικές δοκιμές και θα ξεκινήσει δοκιμές σε εθελοντές εντός λίγων εβδομάδων.

Η καθηγήτρια Λίντι Ντάραν, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ και επικεφαλής της εταιρείας ScanCell, δήλωσε ότι η επόμενη γενιά εμβολίων θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει τον ιό καθώς αυτός θα «μαθαίνει» να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αυτό που συνέβη ήταν προβλέψιμο», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη η καθηγήτρια στο Sky News. «Έχουμε το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να μάθουμε από τις ανεπάρκειες της πρώτης γενιάς εμβολίων για να βελτιώσουμε τη δεύτερη γενιά».

Τα τρία εμβόλια που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος βασίζονται στη γενετική αλληλουχία της πρωτεΐνης ακίδας, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, έχουν προκύψει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αυτή οι οποίες διευκόλυναν την εξάπλωση νέων παραλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Το εμβόλιο του Νότινγχαμ περιλαμβάνει την πρωτεΐνη ακίδα, αλλά και μέρος της πρωτεΐνης Ν (νουκλεοκαψίδιο), ενός κέλυφους που περιβάλλει και προστατεύει το γενετικό υλικό του ιού και το οποίο μεταλλάσσεται με πολύ πιο αργό ρυθμό.

«Αυτό διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας καθώς είναι απίθανο να μεταλλαχθούν και οι δυο ταυτόχρονα», εξηγεί η καθηγήτρια.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου ενεργοποιεί μια ισχυρή απόκριση Τ-κυττάρων, ένα ξεχωριστό σκέλος του ανοσοποιητικού συστήματος στα αντισώματα. Ωστόσο το πειραματικό αυτό εμβόλιο θα πρέπει να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου εκτιμούν ότι οι κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου θα ξεκινήσουν αργότερα αυτήν την άνοιξη.

Η εταιρεία Cobra Biologics που εδρεύει στο Staffordshire παράγει ήδη παρτίδες του πειραματικού εμβολίου του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ για τις δοκιμές.

Η Moderna δοκιμάζει ήδη μια τροποποιημένη έκδοση του εμβολίου της ενάντια στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ενώ και άλλες εταιρείες αναμένεται να κάνουν το ίδιο. Επιπλέον, καθώς τροποποιούν μόνο τα υπάρχοντα εμβόλια, είναι πιθανό να απαιτηθούν μόνο δοκιμές μικρής κλίμακας. Ωστόσο, θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να μπορέσουν να ανανεωθούν τα εμβόλια σε κλίμακα και να διανεμηθούν.

ΠΗΓΗ: Skynews

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη

Αφήστε μια απάντηση