Η κακοκαιρία «Μήδεια» φέρνει χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Share this

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας. Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες. 

Στον συντονισμό κυρίως σε επίπεδο περιφερειών και στην επαγρύπνηση όλων των φορέων εστιάστηκε η ευρεία σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, εν όψει του χιονιά που αναμένεται από το Σάββατο, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και δεύτερη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Στη σύσκεψη δόθηκε προτεραιότητα στην παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, από τους 13 Περιφερειάρχες, οι οποίοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και στους υπόλοιπους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Το ζήτημα που απασχόλησε την σύσκεψη επίσης είναι το θέμα των εμβολιασμών, κυρίως των ηλικιωμένων στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι δεν θα είναι εύκολο και ασφαλές να μετακινηθούν λόγω του χιονιά, κάτι που όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Αυτό πάντως που συζητείται, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, είναι η μεταφορά προγραμματισμένων εμβολιασμών κάποιες μέρες αργότερα, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα αποφασιστούν σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη τα φαινόμενα αναμένεται ότι θα επεκταθούν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε προς τους παριστάμενους την ανάγκη για αυξημένη «Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία», ενώ τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη τόνισε: «Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό – ένα ιδιαιτέρα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο…Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται.

Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κάνεις τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι επί ποδός για την διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας, αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία φορτηγών και κατέληξε: «Να είστε όλοι καλά, ένας χιονιάς είναι, θα περάσει».

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

-Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

-Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

-Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

-Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Πιο αναλυτικά:

1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο, 13/2, το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή, 14/2, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα, 15/2, οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

2. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή, 14/2, στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

3. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο, 13/2, το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή, 14/2, θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα, 15/2, μέχρι την Τετάρτη, 17/2, θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι έντασης τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

4. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, 13/2, μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής, 14/2.

β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής, 14/2.

γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, 14/2, μέχρι αργά το απόγευμα.

Γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει

Σύμφωνα με το meteo.gr, η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και τη διάρκεια τους.

Στην επερχόμενη κακοκαιρία “Μήδεια” ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πως αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια. Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα στη κατανομή των χιονοπτώσεων και την ένταση τους.

Για παράδειγμα, αν επαληθευθεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Β. Ιόνιο τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα.

Όπως επισημαίνεται, όσο πλησιάζουμε την ημέρα έναρξης των φαινομένων, η απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων θα μειώνεται, οπότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την θέση και την ένταση των χιονοπτώσεων.

Share this

Αφήστε μια απάντηση