Το κινεζικό διαστημόπλοιο Tianwen-1 τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη

Share this

Το μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο Tianwen-1 τέθηκε την Τετάρτη επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη, μετά από ένα ταξίδι εξίμισι μηνών στο Διάστημα, ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία. Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη κινεζική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος πραγματοποίησε μια 15λεπτη πυροδότηση των κινητήρων του, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία, επιβραδύνοντας αρκετά ώστε να μπορέσει να το «πιάσει» η βαρύτητα του Άρη.

To Tianwen-1 (Ερωτήματα προς τα Ουράνια) φέρει μαζί του ένα ρομπότ εδάφους (ρόβερ), που προορίζεται να προσεδαφιστεί τον Μάιο. Η θέση που έχει επιλεγεί για την προσεδάφιση της κινεζικής αποστολής θα είναι μια επίπεδη έκταση στην περιοχή Utopia Planitia. Το 240 κιλών θα πραγματοποιήσει κάθοδο επτά λεπτών στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, και, εάν όλα πάνε καλά, θα εξερευνά την επιφάνειά του για 90 ημέρες, μελετώντας το έδαφος και αναζητώντας ίχνη αρχαίας ζωής, καθώς και κοιτάσματα νερού και πάγου.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς στο παρελθόν να φτάσει στον Άρη, με το Yinghuo-1 , στο ευρύτερο πλαίσιο της ρωσικής αποστολής Phobos-Grunt, η οποία είχε αποτύχει.

Σημειώνεται πως το κινεζικό σκάφος τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη μία ημέρα μετά το Al Amal (Ελπίδα) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο ανακοινώθηκε πως έφτασε επιτυχώς στον προορισμό και μπήκε σε τροχιά, στην πρώτη αραβική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Το αραβικό σκάφος προορίζεται να μελετήσει από τροχιά την ατμόσφαιρα και το κλίμα του Άρη, στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος των ΗΑΕ με σκοπό την εξέλιξη των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων της χώρας και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο.

Σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, τον Φεβρουάριο αναμένεται και η άφιξη τρίτης αποστολής στον Άρη: Στις 18 Φεβρουαρίου αναμένεται η άφιξη του οχήματος Perseverance της NASA- του πιο προηγμένου που έχει σταλεί ποτέ στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Το ενός τόνου όχημα προορίζεται να επιχειρήσει άμεσα κάθοδο στον Κρατήρα Τζέζερο.

Share this

Αφήστε μια απάντηση