Διπλωματική αντεπίθεση ενόψει Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο

Διπλωματική αντεπίθεση ενόψει Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο

Η κοινή στρατηγική Αθήνας – Λευκωσίας ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκαν επί τάπητος στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Αναστασιάδη στην Κύπρο. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις.

Την κοινή τους ρότα προβάλλουν Αθήνα και Λευκωσία ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Μηνύματα στην Άγκυρα

Στις διευρυμένες συνομιλίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, συντόνισαν τις θέσεις με τις οποίες σφυρηλατείται η εθνική ασπίδας έναντι των τουρκικών αξιώσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Την κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι μιλούν για δυο κράτη δεν ρώτησαν την ΕΕ. Η Άγκυρα και ο κ. Τατάρ ας γνωρίζουν ότι διάλογος νοείται εντός των υφιστάμενων δεσμευτικών όρων», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δε μπορεί κάτω από συνθήκες απειλής να αναμένεται ουσιαστικός διάλογος. Απαιτείται η συμβολή Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες», επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζουν και την κατεύθυνση του διπλωματικού πηδαλίου στα επικείμενα ραντεβού σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως και την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όταν θα αξιολογηθεί εκ νέου η επαναφορά της Τουρκίας στην τροχιά της νομιμότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: «Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορούν να επιλύσουν διαφορές».

Όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης: «Εμείς δεν είμαστε οι επιτιθέμενοι. Είμαστε εκείνοι που επιδιώκουν την ειρήνη. +Δεν θέλω να είμαι αρνητικός στις αναφορές με την ελπίδα ότι αυτό που λέμε θετική ατζέντα περιλαμβάνει και τις θετικές ενέργειες της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα Άγκελα Μέρκελ και Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Νέα βήματα με Ισραήλ

Δείγμα του κοινού βηματισμού, αποτελεί η νέα πολυμερής συνάντηση χωρών της περιοχής, στην πραγματοποίηση των οποίων πρωταγωνιστούν Ελλάδα και Κύπρος. Ταυτόχρονα η Ελλάδα διευρύνει το μέγεθος της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ.

Πάνω στα θεμέλια που δημιούργησαν οι διμερείς συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού που σηματοδότησε η ισραηλινή επένδυση για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ ανεβάζουν σε υψηλότερο επίπεδο την διμερή συνεργασία.

«Εμβαθύνεται η αμυντική μας συνεργασία. Είμαι ευτυχής που ισραηλινές εταιρείες θα συμμετάσχουν διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας για τα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου επισήμανε ότι: «Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και για τη χώρα μας και για την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε υπερήφανοι για τον κοινό μας δρόμο, για το κοινό μας μονοπάτι».

Την ίδια στιγμή πάντως, και στο φόντο της ιστορικής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Μεγάλη Βρετανία, διπλωματικές πηγές από τη γηραιά αλβιόνα υποστήριζαν ότι είναι ήδη έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Η Μεγάλη Βρετανία μάλιστα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα της νέας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού.

Άσκηση στη Σκύρο

Οι Γάλλοι ιπτάμενοι αποκαλύπτουν τις σύνθετες αποστολές που έγιναν στην άσκηση «Skyros» πάνω από τον Αϊ Στράτη, αλλά και το Ιόνιο και μιλούν για τον επαγγελματισμό των Ελλήνων αεροπόρων και μηχανικών.

Από τις πρώτες ώρες στην Τανάγρα Έλληνες και Γάλλοι ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τις κοινές αεροπορικές αποστολές. Μια διαδικασία δύσκολη καθώς έπρεπε να συνεργαστούν ιπτάμενοι και μηχανικοί από τρεις τύπους μαχητικών αλλά και τα πληρώματα του Γαλλικού μεταγωγικού και του ιπτάμενου τάνκερ.

Οι πρώτοι τέσσερις μελλοντικοί αεροπόροι των Ελληνικών RAFALE βρίσκονται στο Γαλλία για να εκπαιδευτούν στο νέο τύπο. Η επόμενη αποστολή είναι των μηχανικών οι οποίοι πήραν μια σημαντική γεύση των RAFALE κατά την άσκηση «Skyros».

Οι Έλληνες τεχνικοί είχαν την ευκαιρία να προετοιμάσουν τα Rafale πριν από τις πτήσεις και μέσα από το πιλοτήριο. Ελλάδα και Γαλλία έχουν δώσει δυο διαφορετικά ραντεβού στον αέρα και τη θάλασσα.

Το πρώτο αφορά την έλευση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Σαρλς Ντε Γκολ, νότια της Κρήτης, στη Μεσόγειο. Στη δύναμη ασφαλείας του αεροπλανοφόρου θα υπάρχει εξ αρχής Ελληνική φρεγάτα ενώ όταν το Σαρλς Ντε Γκολ πλέει νότια από τη μεγαλόνησο, στον αέρα θα συναντηθούν και πάλι RAFALE, MIRAGE 2000-5 & F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επόμενη Γαλλική παρουσία σ’ Ελληνικό έδαφος είναι στην πολυσύνθετη αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ. Η Γαλλία έχει την πρόθεση θα στείλει στην Ανδραβίδα 8 RAFALE ΚΑΙ 4 Mirage 2000.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σίδερης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση