«Έξυπνα» σπίτια για αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων

«Έξυπνα» σπίτια για αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων

Σε 450 σπίτια ηλικιωμένων σε 12 δήμους της Ελλάδας τοποθετήθηκαν αισθητήρες κίνησης και θερμοκρασίας σε κάθε γωνιά του σπιτιού, με στόχο να διευκολυνθεί η ζωή ανθρώπων που διαβιούν μόνοι. 

Δεδομένα, όπως η αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ηλικιωμένου , συλλέγονται, οπτικοποιούνται και εμφανίζονται σε μια πλατφόρμα που μπορούν να επιβλέπουν φροντιστές, συγγενείς ή ιατροί του ατόμου. Ακόμα, ο κάτοικος του έξυπνου σπιτιού μπορεί να νιώσει αδιαθεσία να πατήσει το κουμπί πανικού, το οποίο ειδοποιεί αυτόματα αυτούς που θέλει ο ηλικιωμένος. Οι δυνατότητες αυτές δίνονται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Αctivage. Εταίρος του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. 

Το πρόγραμμα αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο κατά την περίοδο της πανδημίας, που οι ηλικιωμένοι δεν είχαν τη δυνατότητα επίσκεψης στο γιατρό. Σύμφωνα με ερωτηματολόγια που διένειμε το πρόγραμμα στους συμμετέχοντες της έρευνας, φάνηκε πως οι νέες αυτές τεχνολογίες έγιναν ευρέως αποδεκτές από τους ηλικιωμένους και βοήθησαν στο να γίνουν πιο ανεξάρτητοι. Το πρόγραμμα ACTIVAGE διάρκεσε τριάμιση χρόνια και εφαρμόστηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε χώρα επικεντρώθηκε σε διαφορετική τεχνολογία. Ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν έξυπνες συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, σε άλλες χώρες εξετάστηκε η χρήση εξαρτημάτων, όπως έξυπνα ρολόγια που βοηθούν τους ηλικιωμένους και στη δράση τους εκτός σπιτιού. 

«Προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την ιδιωτικότητα των ηλικιωμένων» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βότης, ερευνητή του ΕΚΕΤΑ που συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος. Όπως είπε, το πρόγραμμα είχε αποδοχή επειδή οι ηλικιωμένοι δεν χρειαζόταν να κάνουν τίποτα, παρά μόνο, αν χρειαζόταν, να πατήσουν το κουμπί πανικού. Όλα τα συστήματα που τοποθετήθηκαν ήταν ασύρματα και λειτουργούσαν με μπαταρίες, άρα δεν χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο σπίτι.

Όπως είπε, πολλές αντίστοιχες λύσεις υπάρχουν και στο εμπόριο, το ζήτημα είναι να υπάρχουν οι δημόσιοι  ή ιδιωτικοί φορείς που θα παρέχουν υπηρεσία παρακολούθησης. 

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ευρωπαϊκό ποσοστό του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία θα συνεχίζει να μειώνεται σταθερά μέχρι το 2050. Στην περίοδο αυτή και μέχρι το 2080, το ποσοστό των ηλικιωμένων θα αυξηθεί, αγγίζοντας το 29,1% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 10% περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2016. 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

 

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου

Αφήστε μια απάντηση