Σεξουαλική βία: Σοκάρουν τα στοιχεία – Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια (video)

Σεξουαλική βία: Σοκάρουν τα στοιχεία – Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια (video)

Να σπάσουν τα ταμπού και να μιλήσουν για τη σεξουαλική βία που υφίστανται καλεί τις γυναίκες η Πολιτεία. Την περασμένη τριετία καταγγέλθηκαν πάνω από 400 βιασμοί, που υπολογίζεται ότι είναι πολύ περισσότεροι, καθώς τα θύματα κρατούν το στόμα τους κλειστό. Εκτός από την αστυνομία, υπάρχουν άλλα 42 κέντρα σε όλη τη χώρα όπου μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση.

Πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα, χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, νιώθουν εγκλωβισμένες και αδύναμες να μιλήσουν.

«Aναπτύσσεται ένα δύσκολο μείγμα ενοχής και την ίδια στιγμή αυτοϋποτίμησης, έλλειψης εμπιστοσύνης οποιουδήποτε ανθρώπου» είπε ο ψυχίατρος –ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης, τονίζοντας ότι «τα τραύματα αυτά είναι πολύ βαθιά».

«Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη, πρέπει να σπάσει την σιωπή της και να αποκαλύψει το μαρτύριό της». Αυτό είναι το σύνθημα, προκειμένου κάθε γυναίκα καταγγείλει το μαρτύριό της.

«Σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν το 100 ή να στείλουν ένα μήνυμα sms στο 100 γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, την διεύθυνση ή και το είδος της βίας που δέχονται (…) Η εξέτασή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε δύσκολη θέση τα θύματα, ώστε να αποφευχθεί η λεγόμενη δευτερογενής θυματοποίηση», είπε η Ιωάννα Ροτζιώκου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2018 έως και το 2020 έχουν καταγγελθεί 511 περιστατικά βιασμών, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα έγιναν συνολικά 204 απόπειρες βιασμών και συνολικά τα θύματα είναι 713 .

Την τελευταία τριετία έχουν καταγγελθεί 1.112 περιστατικά προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ένας ολόκληρος μηχανισμός και ένα δίκτυο δομών βρίσκεται σε ετοιμότητα να υποδεχθεί αυτές τις γυναίκες, να τους προσφέρει ασφάλεια και μια νέα αρχή.

Στα συμβουλευτικά κέντρα αναφέρθηκε η Σόνια Κρίγκου, πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας , επισημαίνοντας ότι σύντομα θα προστεθεί και ένα νέο στην περιοχή της Σαλαμίνας.

Δεκατέσσερα από τα συμβουλευτικά κέντρα λειτουργούν από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, τα υπόλοιπα 27 από αντίστοιχους δήμους, ένα αποτελεί οργανική δομή της γενικής γραμματείας. Στο δίκτυο δομών υπάρχουν και ξενώνες φιλοξενίας στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους και υπάρχει και πανελλήνιας εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS στο 1590.

Από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Νοέμβριο του 2020 φιλοξενήθηκαν στις δομές αυτές περίπου 275 γυναίκες και αντίστοιχος αριθμός παιδιών, πάνω δηλαδή από 500 άτομα. Κάθε γυναίκα -θύμα βίας δέχεται κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη.

«Αν κριθεί από τα στελέχη και η ίδια το επιθυμεί να διαφύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον, θα καταστρωθεί ακόμα και ένα σχέδιο διαφυγής, ένα σχέδιο ασφαλούς διαφυγής της από αυτό» σημείωσε η Σόνια Κρίγκου.

‘»Αυτά τα εγκλήματα έχουν χαρακτηριστεί ως αόρατα εγκλήματα, δηλαδή ως εγκλήματα που έχουν υψηλό σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας, υπάρχουν δηλαδή πολλά περιστατικά από αυτά που δεν καταγγέλλονται» ανέφερε η Ιωάννα Ροτζιώκου.

Από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. έχει δοθεί εντολή οι υποθέσεις κακοποίησης να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση