Παραίτηση Λιγνάδη: Το προσκήνιο και το παρασκήνιο

Παραίτηση Λιγνάδη: Το προσκήνιο και το παρασκήνιο
Δεκτή έκανε η υπουργός Πολιτισμού την παραίτηση που υπέβαλε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος σε σχετική επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι έχει στοχοποιηθεί μέσα σε ένα τοξικό κλίμα φημών, με υπονοούμενα και διαρροές, και χωρίς επίσημη καταγγελία.

«Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον πρώην, πλέον, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου», αναφέρει από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη. Με σκληρή γλώσσα και ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σχολιάζουν την παραίτηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και από τις 26 Ιανουαρίου, όταν η Ζέτα Δούκα ακολούθησε το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου, παρακολουθούμε αμήχανοι και με φρίκη το τεράστιο κύμα που σηκώθηκε από ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για σοκαριστικές συμπεριφορές σκηνοθετών και πολύ γνωστών ηθοποιών, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων διδάσκουν και σε δραματικές σχολές.

Δυστυχώς και το Εθνικό Θέατρο δεν έμεινε αλώβητο. Πριν από λίγες μέρες, η ανακοίνωση που αναρτησε ο Σύλλογος Σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου στο facebook δεν μπορούσε να μην έχει σοβαρές συνέπειες.

Οι σπουδαστές έκαναν λόγο για αντίστοιχα περιστατικά που έχουν βιώσει, για τα οποία δεν μίλησαν δημοσίως, από φόβο μήπως είτε ή ίδιοι κάτι δεν κατάλαβαν καλά, είτε μήπως μελλοντικά στιγματιστούν, όπως γράφουν. Αναφέρθηκαν σε παραβιαστικές συμπεριφορές, συναισθηματικούς εκβιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Στον χώρο της απόλυτης ελευθερίας, έκφρασης και δημιουργίας δεν χωράει κανενός είδους βία.

Δημοσιεύτηκε από Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, δεν απάντησε τότε, ούτε πήρε θέση για το περιεχόμενο της επιστολής, παρότι διδάσκει και ο ίδιος στη δραματική σχολή του Εθνικού.

Όσοι γνώριζαν εκ των έσω τα πράγματα, περίμεναν ότι ήταν θέμα χρόνου η παραίτησή του. Διάφορες αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα καθιστούσαν σαφές πως θα υπάρξει συνέχεια στο ελληνικό #metoo.

Κρίσιμη υπήρξε η δημοσιότητα που πήρε η παράτυπη σύμβαση εργασίας του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη, του φιλόλογου Γιάννη Λιγνάδη, ο οποίος διορίστηκε στο Εθνικό με την ιδιότητα του ηθοποιού, ενώ ήταν ήδη καθηγητής στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τα επιπλέον καθήκοντα που ανέλαβε ήταν αυτά του επιστημονικού συμβούλου.

Η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη έγινε αμέσως δεκτή από την κ. Μενδώνη.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Thema, η κ. Μενδώνη δήλωσε: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης χθες, αργά το απόγευμα, μου έστειλε την παραίτησή του η οποία κι έγινε δεκτή. Ο ίδιος, μέσα στην επιστολή παραίτησης αναφέρει και τους λόγους. Ξέρετε, μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτό δε μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες. Γιατί πρέπει να πω, ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάποια καταγγελία επώνυμη δεν υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας έχει την ελευθερία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως εκείνος κρίνει, είτε αφορά σε φήμες, είτε αφορά σε καταγγελίες. Επαναλαμβάνω ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγγελίες μέχρι σήμερα που μιλάμε, επώνυμες δεν έχουν υπάρξει».

Η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη

«Κάποτε το απόστημα αυτό πρέπει να σπάσει», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξή της. «Και νομίζω ότι όλοι, οφείλουμε αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου, πριν από κάποιες εβδομάδες, έδωσε το έναυσμα σε ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, βιαστεί, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά, ή ψυχολογικά ή ψυχικά, να μιλήσουν. Να μιλήσουν ανοικτά και επώνυμα, μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο τελειώσει αυτή η ιστορία και τα πράγματα και στον χώρο του πολιτισμού -προφανώς δεν είναι μόνο ο χώρος του πολιτισμού, το ξέρετε καλά, το ξέρουμε όλοι, είναι πολλοί επαγγελματικοί χώροι- αποκτήσουν επαγγελματική διάσταση».

Την παραίτηση Λιγνάδη σχολίασε με ανάρτησή του στο facebook και ο πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας. «Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους», έγραψε.

Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος.Λυπαμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν την θέση τους

Δημοσιεύτηκε από Σπύρος Μπιμπίλας στις Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 καλούν την κ. Μενδώνη να δώσει εξηγήσεις

Η υπουργός Πολιτισμού «οφείλει να δώσει εξηγήσεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «την περασμένη εβδομάδα η κα Μενδώνη έσπευσε να διαψεύσει ως αναξιόπιστο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που εμφάνιζε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου να τελεί υπό παραίτηση. Χθες όμως ο ίδιος παραιτήθηκε, χωρίς να εξηγεί το γιατί».

Αναφέρει ότι «η κυρία Μενδώνη αυτή τη φορά επέλεξε τη σιωπή. Οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις» και ρωτά συγκεκριμένα: «Ποιος ο λόγος παραίτησης του εκλεκτού του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Ποιος ο λόγος που την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια έκανε διαψεύσεις;».

«Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Όταν δε συνδέεται και απόπειρα συγκάλυψης, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, είναι συνενοχή», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον πραγματικό λόγο της παραίτησης Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο, ζητά με ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ 25. Το ερώτημα που θέτει το ΜέΡΑ 25 προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη είναι:

«Κυρία Μενδώνη, θα ανακοινώσετε τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κυρίου Λιγνάδη που μέχρι και σήμερα καλύπτατε; Τι σας συμβουλεύει η Εκπρόσωπος (άκρας του) Τάφου (σιωπής);»

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

www.ert.gr

Δάφνη Σκαλιώνη