Το χωριό στον Πάρνωνα που θυμίζει κάτι από Χριστούγεννα

Share this

Ένα υπέροχο, γραφικό σκηνικό συναντάται στην πλαγιές του Πάρνωνα, με το άκουσμα του ονόματός του να μεταφέρει σε όλους λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ο λόγος για το μικρό χωριό Άγιος Βασίλειος, το οποίο μαγεύει τους πάντες με την αυθεντική ομορφιά του.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και στον αντίποδα των δημοφιλέστερων προορισμών στην ευρύτερη περιοχή, ο Άγιος Βασίλειος προσφέρει στους επισκέπτες του μεγάλες δόσεις πράσινου και φύσης.

Για να το προσεγγίσει κανείς έρχεται εδώ από το χωριό Παλαιοχώρι σε απόσταση 7 χλμ., μέσω του Λεωνιδίου, ή από την Καστάνιτσα. Σημείο αναφοράς για τον Άγιο Βασίλειο η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τις περίτεχνες, πετρόκτιστες κρήνες που αναβλύζουν γάργαρο, δροσερό νερό και τα φουντωτά πλατάνια.

Στο συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, υπάρχει και μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες της κατοχής και του εμφυλίου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού είχαν ενεργό ρόλο στην αντίσταση κατά της γερμανοιταλικής κατοχής. Τα πετρόχτιστα αρχοντικά αποτελούν το «καμάρι» του χωριού, με το παλιό συντηρημένο, διώροφο πυργόσπιτο κοντά στην πλατεία να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα τους.

Το χωριό αποτελούσε μέρος της αρχαίας πόλης Γλυπίας, με ελάχιστα λείψανά της να σώζονται μέχρι και σήμερα.

Share this

Αφήστε μια απάντηση