Ν/σ για ανώτατη εκπαίδευση: Πολιτική αντιπαράθεση – Επεισόδια στο συλλαλητήριο

Ν/σ για ανώτατη εκπαίδευση: Πολιτική αντιπαράθεση – Επεισόδια στο συλλαλητήριο

Συλλαλητήρια κατά του νομοσχεδίου για τη φύλαξη των πανεπιστημίων και τον περιορισμό των αιώνιων φοιτητών διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν έλειψαν τα επεισόδια, όταν διαδηλωτές πέταξαν μπογιές, πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με χημικά. Οι ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι φοιτητές σχετικά με το μοντέλο φύλαξης των πανεπιστήμιων.
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια με την θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλά και η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων έβγαλαν στους δρόμους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι το νέο σύστημα εισαγωγής εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

«Αν έχεις 10.000 μόρια δε γίνεσαι μηχανικός, αν έχεις 10.000 ευρώ για ένα ψευτοπτυχίο θα γίνεσαι – Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την πλήρη απαξίωση των επιστημόνων με την ισοπέδωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η σημαντικότερη αλλαγή του νομοσχέδιο είναι η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής τόνισε ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος, στην ΕΡΤ.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Σχετική είδηση: Νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση: Οι αλλαγές και η αντιπαράθεση

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση