Στη Χαλκιδική το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο (Video)

Στη Χαλκιδική το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο (Video)

Η διάφανη υποδομή με τη φουτουριστική οροφή που έχει «ξεφυτρώσει» δίπλα στον αμπελώνα γνωστού οινοποιείου στη Χαλκιδική, είναι το πρώτο γυάλινο θερμοκήπιο στην Ελλάδα για οινοποιήσιμα σταφύλια. Το στοιχείο που το καθιστά ενδιαφέρουσα περίπτωση για μελέτη, έχει να κάνει με την πρωτοτυπία του να μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, μέσα από φωτοβολταϊκές κυψελίδες ισχύος 45 κιλοβάτ.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην καινοτόμα πιλοτική κατασκευή, αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας Ελλήνων μηχανικών και ξεπήδησε μέσα από τα ερευνητικά εργαστήρια της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας «Brite Solar», με έδρα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ.

Εκτός από την ανάπτυξη των καινοτόμων ηλιακών πάνελ, που δίνουν τη δυνατότητα ενεργειακής αυτάρκειας στο θερμοκήπιο, η Brite Solar έχει ενσωματώσει στην υποδομή και μια σειρά από ειδικούς αυτοματισμούς που επιτρέπουν τη διαμόρφωση ιδανικών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας. Το πλεονέκτημα αυτό αποφασίστηκε από την οινοποιητική επιχείρηση που το φιλοξενεί στους χώρους της, να αξιοποιηθεί και για ένα πειραματικό έργο με στόχο να εξεταστεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη και την ποιότητα των αμπελιών της περιοχής.

Όπως είπε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο  καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ηλίας Σταθάτος σε αυτό το θερμοκήπιο το γυαλί φέρει επικάλυψη με ένα καινοτόμο προϊόν νανοτεχνολογίας, που μετατρέπει την υπεριώδη σε ωφέλιμη ακτινοβολία και αυξάνει κατά 10% την απόδοση του φωτοβολτιαϊκού. Όπως είπε, πρόκειται για εξαιρετικά καινοτόμα τεχνολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Για την πρωτοποριακή της έρευνα, που δίνει λύση σε δύο μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, την παραγωγή, δηλαδή, ενέργειας με φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες και την ανάγκη να παραχθούν περισσότερα τρόφιμα για να μπορεί να σιτιστεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη, η Brite Solar έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωπαϊκό Σύστημα Καινοτομίας αξιολόγησε την τεχνολογία της, μαζί με άλλων 2.223 εταιρειών από όλη την Ευρώπη και την περιέλαβε στις μόλις 64 που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει, καθώς εμπίπτει στην πολιτική της για την προώθηση του Green Deal και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Στα σχέδια της Brite Solar είναι να κατασκευάσει δύο ακόμη πιλοτικά θερμοκήπια με την καινοτόμα τεχνολογία της. Το ένα στην περιοχή της Δράμας, για καλλιέργεια ντομάτας και το δεύτερο με το πανεπιστήμιο Βαγκενίγκεν στην Ολλανδία, μια χώρα όπου υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, για μήλα, αχλάδια και εσπεριδοειδή.

Διπλός τρύγος

Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά στη χώρα, σε ένα κομμάτι του θερμοκηπίου να γίνει διπλή παραγωγή σταφυλιών μέσα στην ίδια χρονιά, όπως συμβαίνει μόνο σε χώρες με τροπικό κλίμα. Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αμπελουργίας του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς, ο στόχος είναι να έχουμε δύο τρύγους σε μια χρονιά. Η τεχνογνωσία αντλείται από τη Βραζιλία, όπου παράγεται σταφύλι σε τρεις τρύγους, και να εφαρμοστεί όχι μόνο στο οινοποιήσιμο αλλά και στο επιτραπέζιο σταφύλι. Ο πρώτος «διπλός τρύγος» θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και ο δεύτερος τον Ιούλιο

Τέλος, στο πλαίσιο της έρευνας θα μελετηθεί η επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στα οινοποιήσιμα σταφύλια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου