Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές (Video)

Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές  (Video)

Το 2020 περισσότεροι από 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή. 

Πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονα φαινόμενα ξηρασίας πρωταγωνίστησαν τη χρονιά που πέρασε.  Οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν ζημιές 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 από 166 δισ. που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος.

Τα νούμερα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι οι ζημιές που ήταν ασφαλισμένες αυξήθηκαν σε 82 δισεκατομμύρια δολάρια από 57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης τώρα είναι πιο σημαντικοί από ποτέ. Τώρα είναι η ώρα να διασφαλίσουμε την ευημερία των ανθρώπων, των οικονομιών και των κοινωνιών και του πλανήτη μας. Είναι δυνατόν και πρέπει όλοι μαζί να το κάνουμε να συμβεί.

Η εποχή των τυφώνων ήταν «υπερδραστήρια», καταγράφοντας στον Ατλαντικό ρεκόρ με 30 καταιγίδες και ζημιές αξίας $41 δισεκατομμυρίων.

Τα κύματα θερμότητας και η ξηρασία τροφοδότησαν πυρκαγιές, με ζημίες 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι στη Δύση των ΗΠΑ. Οι πλημμύρες στην Κίνα κατέγραψαν τις πιο υψηλές δαπάνες στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μόνο το 2% των ζημιών ήταν ασφαλισμένο.

Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές της Αυστραλίας και της Καλιφόρνιας, μέχρι το ρεκόρ κυκλώνων, το πραγματικό κόστος των κλιματικών καταστροφών του 2020 στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερο από τα επίσημα στοιχεία, αφού το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών αφορούσε σε μη ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία. Στα φτωχότερα κράτη αφορούσε μόλις το 4% των οικονομικών απωλειών, ενώ στις αναπτυγμένες οικονομίες άγγιζε το 60%.

Σύμφωνα με τον  καθηγητή Οικονομικών του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευτύχιο Σαρτζετάκη το πραγματικό κόστος μπορεί να είναι τρισεκατομμύρια. Ακριβής αποτίμηση είναι δύσκολο να γίνει, γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί η αξία ενός δάσους που καίγεται, ενός οικοσυστήματος που χάνεται και κυρίως ενός περιβαλλοντικού πρόσφυγα που εκτοπίζεται ή ενός ανθρώπου που χάνει τη ζωή του. «Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστια κόστη, οι εκπομπές αερίων του σήμερα θα επιφέρουν ζημιές για δεκάδες χρόνια» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3. Κατά τον ίδιο θα πρέπει να συγκρίνουμε τι θα ξοδέψουμε σήμερα με το πλήρες κόστος που θα αποφύγουμε αν πάρουμε μέτρα. «Πρέπει να αγοράσουμε ασφάλεια, να κάνουμε κάτι τώρα» επεσήμανε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου