Εμβόλια, καρκίνος και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εμβόλια, καρκίνος και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο τρόπος χρηματοδότησης των εμβολίων, η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, αλλά και ο φόρος «διαρροής άνθρακα» βρίσκονται αυτή την εβδομάδα μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων στις συνεδριάσεις των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα η επιτροπή προϋπολογισμού θα συζητήσει με την Γενική Διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντρα Γκαλίνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την υποστήριξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια Covid-19. Ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων έκτακτης ανάγκης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων χρησιμοποιήθηκε το 2020 για την παροχή προκαταβολικής χρηματοδότησης ως μέρος των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς με τους κατασκευαστές εμβολίων. Παράλληλα στην ίδια επιτροπή θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία αποθεματικού προσαρμογής Brexit με στόχο την δημιουργία αποθεματικού που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την επόμενη ημέρα από την παρουσίαση του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου στην ΕΕ, η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου θα συζητήσει το σχέδιο με τον Επίτροπο Υγείας Κυριακίδη. Στην δημόσια ακρόαση, οι ειδικοί θα ενημερώσουν επίσης τους ευρωβουλευτές για τις επιπτώσεις της κρίσης COVID-19 στα συστήματα υγείας και τις θεραπείες για τον καρκίνο. Επιπλέον, η ακρόαση θα καλύψει τα θέματα της μικροβιακής αντοχής και της πιθανής χρήσης της τεχνολογίας mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα συζητηθεί επίσης στην επιτροπή περιβάλλοντος η πρόταση για την επιβολή χρέωσης σε χώρες εκτός ΕΕ που εξάγουν αγαθά στην ΕΕ, εάν η φιλοδοξία τους για το κλίμα δεν είναι αρκετά υψηλή, με στόχο την παροχή κινήτρων και ταυτόχρονα τη μείωση του κινδύνου διαρροής. «Διαρροή άνθρακα» χαρακτηρίζεται η κατάσταση, όταν οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό σε χώρες που έχουν λιγότερο φιλόδοξους κανόνες εκπομπών, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας της ΕΕ. Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για μηχανισμό προσαρμογής άνθρακα για το 2021, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ οι πολιτικές ομάδες θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα για τη σύνοδο της ολομέλειας από 8-11 Φεβρουαρίου, όπου οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν σχετικά με τη διευκόλυνση ανάκαμψης για να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Θα αναλυθεί επίσης το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, τη μείωση των ανισοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση στη φτώχεια κατά την εργασία, την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και το πακέτο ανάκαμψης των κεφαλαιαγορών. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2020 με την Πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και τον δημοκρατικό έλεγχο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Δάφνη Σκαλιώνη

Αφήστε μια απάντηση