Γερμανία: Ενίσχυση ελέγχων για πλαστά διαβατήρια στα ελληνικά αεροδρόμια

Γερμανία: Ενίσχυση ελέγχων για πλαστά διαβατήρια στα ελληνικά αεροδρόμια

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία απέτρεψε την παράνομη αναχώρηση από τα ελληνικά αεροδρόμια προς τη Γερμανία περισσότερων 5.200 ατόμων στη διάρκεια του 2020, συμπεριλαμβανομένων παράνομων μεταναστών που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν με τη βοήθεια δικτύου παράνομων διακινητών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βερολίνου «Berliner Morgenpost».

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αστυνομία εντόπισε πλαστά έγγραφα ή άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στη Γερμανία με ξένα διαβατήρια, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλούμενη στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Επίσης απετράπη η έξοδος από την Ελλάδα άλλων 2.300 ατόμων που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία ή την Αυστρία.

Το 2019, η γερμανική και η ελληνική Αστυνομία κατέγραψαν 5.800 παράνομες απόπειρες εισόδου αεροπορικώς από την Ελλάδα στη Γερμανία. Η μείωση σε σχέση με τα 5.200 του 2020 αποδίδεται στην περιορισμένη εναέρια κυκλοφορία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για το 2021 η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία σχεδιάζει την ενίσχυση των ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια. Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν οκτώ γερμανοί αστυνομικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία σχεδιάζει για το τρέχον έτος να στείλει γερμανούς αστυνομικούς επίσης στα αεροδρόμια Ρόδου και της Κρήτης. Η παράνομη μετακίνηση από την Ελλάδα στη Γερμανία, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, παραμένει ‘ιδιαίτερης σημασίας’, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Η δράση της FRONTEX

Η ετήσια έκθεση για το 2019 της υπηρεσίας προστασίας συνόρων της ΕΕ Frontex αναφέρει επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπιστώσει μια «αισθητή αύξηση» στις απόπειρες εισόδου με πλαστά δελτία ταυτότητας από την Ελλάδα αεροπορικώς προς άλλες χώρες της ΕΕ. Η μετακίνηση από την Ελλάδα στη Γερμανία, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, παραμένει «ιδιαίτερης σημασίας, για τη γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Η ετήσια έκθεση για το 2019 της υπηρεσίας προστασίας συνόρων της ΕΕ Frontex έχει διαπιστώσει μια «αισθητή αύξηση» στις απόπειρες εισόδου με πλαστά δελτία ταυτότητας από την Ελλάδα αεροπορικώς προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Εκτός από τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, 84 γερμανοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Frontex στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, με αποστολή την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Frontex δέχεται έντονη κριτική μετά από δημοσιογραφικές έρευνες, όπως του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, ότι αξιωματούχοι της Frontex κάλυψαν την παράνομη απώθηση προσφύγων στην Τουρκία από το ελληνικό Λιμενικό. Η Frontex διέψευσε τη συμμετοχή των υπαλλήλων της σε παράνομα ‘pushbacks’.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, στην Ελλάδα διέμεναν στα τέλη του 2020 περισσότεροι από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες,

συμπεριλαμβανομένων ατόμων από το Πακιστάν ή αφρικανικές χώρες που έχουν λίγες πιθανότητες ασύλου στην ΕΕ.

Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύονται επανειλημμένα ρεπορτάζ για χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται παιδιά και οικογένειες, που παραμένουν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση