Ανησυχία για μεταλλάξεις και τρίτο κύμα πανδημίας – Σχέδιο ετοιμότητας για το ΕΣΥ

Ανησυχία για μεταλλάξεις και τρίτο κύμα πανδημίας – Σχέδιο ετοιμότητας για το ΕΣΥ

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Την ίδια ώρα οι μεταλλάξεις ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες για την υψηλότερη μεταδοτικότητά της, αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά της στα εμβόλια.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι «το ΕΣΥ δέχεται πίεση γι’ αυτό το οργανώνουμε όσο μπορούμε περισσότερο» και πρόσθεσε: «Οσο ισχυρό και να είναι οποιοδήποπτε σύστημα υγείας, δεν μπορεί να αντέξει τα πολύ αυξημενα επιδημιολογικά δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ασθένεια». Αναφερόμενος στην επιχείρηση εμβολιασμού, ο κ. Κικίλιας εκτίμησε ότι το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί και θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ώστε μέχρι τότε να έχει εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι η μοναδική λύση τίποτα άλλο και συμπλήρωσε: Είμαστε στην αρχή του τέλους, ας είμαστε πολυ προσεκτικοί και να σεβαστούμε τους γιατρούς για την μάχη που δίνουν».

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση κρούσματος του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στη συμπρωτεύουσα , ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών κατά πόσον τα εμβόλια προσφέρουν την απαραίτητη κάλυψη. Pfizer και Moderna, πάντως υποστηρίζουν πως τα εμβόλιά τους παράγουν «επαρκή» αντισώματα κατά της νοτιο-αφρικανικής μετάλλαξης.
Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας επισημαίνοντας πως αναμένονται να υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις του, όπως συμβαίνει σε όλους τους ιούς. Στην ΕΡΤ1 μίλησαν το πρωί ο Μάριος Λαζανάς Λοιμωξιολόγος και ο Γιάννης Κυριόπουλος ομότιμος καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ανέφεραν ότι παρά την ταχύτητα των κλινικών δοκιμών έχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά τους. Ο κ. Λαζανάς διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας ενώ μελετάται για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και πρόσθεσε ότι άλλα εμβόλια τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη της νοτιοαφρικανικής ηπείρου.

Ο κ. Κυριόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ακόμη και αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο γιατί μπορεί να κολλήσει και πάλι τον ιό.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση