Διπλωματικός πυρετός για Ελλάδα και Τουρκία ενόψει της έκθεσης Μπορέλ (video)

Διπλωματικός πυρετός για Ελλάδα και Τουρκία ενόψει της έκθεσης Μπορέλ (video)

Στον απόηχο των διερευνητικών επαφών και ενώ εκκρεμεί η σύνταξη της έκθεσης Μπορέλ για τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας, Ελλάδα και Τουρκία σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη διπλωματική σκακιέρα. Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Λονδίνο ενώ σε συνέντευξη του στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

«Το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων στην Τουρκία δεν έχει αποκλειστικό χρονικό ορίζοντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Μαρτίου. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί η Τουρκία να επιδείξει καλή «διαγωγή» μόνο μέχρι τότε προκειμένου να μείνουν τα πράγματα ως έχουν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στα Νέα.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν για πρώτη φορά λέει δημόσια ότι η ελληνοτουρκική σχέση καθορίζει και την σχέση με την Ευρώπη προσπαθώντας να εμφανίσει τις διερευνητικές ως απόδειξη μεταστροφής της Άγκυρας. Όπως δήλωσε: «Οι σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τόσο τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις ισορροπίες Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά σε αυτήν τη διαδικασία από εδώ και στο εξής».

25 χρόνια μετά την τραγωδία στα Ίμια ο Δήμος Πειραιά τίμησε τη μνήμη των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, (Καραθανάσης, Βλαχάκος,Γιαλοψός) που «έπεσαν» στο καθήκον στα Ίμια.

Ο Νίκος Βλαχάκος, αδελφός τπυ Παναγιώτη Βλαχάκου, δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω όπως στα χρόνια αυτά που έχουν περάσει, ότι η θυσία αυτών των τριών ηρώων αποτελεί το παράδειγμα για τους νεότερους Έλληνες, έτσι ώστε ποτέ μα ποτέ να μην παραχωρήσουμε σπιθαμή από το έδαφός μας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος ανακοίνωσε ότι οι τρεις νέοι πυραυλάκατοι που ναυπηγεί το Πολεμικό Ναυτικό παίρνουν τα ονόματά τους από τους ήρωες των Ιμίων. Όπως τόνισε: «Και τα τρία πλοία του ΠΝ θα πλεύσουν μια μέρα στο Αιγαίο υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως θα το ήθελαν οι τρεις ήρωες των Ιμίων».

Κινητικότητα στο Κυπριακό

Διπλό μήνυμα αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κύπρο, εν όψει Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, η οποία προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου.

Σε επιστολή του ο Ζοζέπ Μπορέλ προς το Νίκο Χριστοδουλίδη αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου ξεκάθαρη ότι πρέπει να τηρηθούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το υποτιθέμενο κράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Και όλα αυτά μετά την περίεργη δήλωση του γ.γ. ΟΗΕ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, λέγοντας χαρακτηριστικά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνάντηση των διαπραγματευτών.

Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να συζητήσει με «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους κυρίως το Κυπριακό.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση