To ΑΠΘ στο δρόμο του zero waste (Video)

To ΑΠΘ στο δρόμο του zero waste (Video)

Ένα συνεργατικό σχήμα φοιτητών και καθηγητών που απαρτίζουν την ομάδα Re.Coop μπαίνει στον δρόμο του zero waste και δρα με τρόπο για να κάνει πράξη την παραγωγή μηδενικών αποβλήτων στην μεγαλύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας . 

Η ιδέα γεννήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τους φοιτητές και τους καθηγητές να είναι μακριά από τον χώρο του πανεπιστημίου. Παρ’ όλα αυτά, βασισμένοι στις αρχές της μείωσης των αποβλήτων, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, η ομάδα του Re.Coop. διαδίδει την ιδέα και στοχεύει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των φοιτητών.

Η φιλοσοφία της ιδέας είναι η εξής: οι ίδιοι οι παραγωγοί των αποβλήτων να «παίρνουν πίσω» τα οικονομικά οφέλη από τη διαδικασία της διαχείρισης τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών. 

Μέσω των δυο webinars που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν δημιουργηθεί δέκα ομάδες εργασίας φοιτητών με στόχο την έρευνα, την διάδοση και κυρίως την υλοποίηση του εγχειρήματος. Περισσότερα πράσινα σημεία στον χώρο της πανεπιστημιούπολης, επαναχρησιμοποίηση των υπολογιστών που αλλάζουν καθώς και δράσεις για την αισθητή μείωση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στον χώρο του κάμπους είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που θα γίνουν πράξη το zero-waste.

Το Re.Coop βάζει τα θεμέλια για να γίνει η κοινότητα που θα κατορθώσει να εφαρμόσει στην πράξη την παραγωγή μηδενικών αποβλήτων και για να γίνει το παράδειγμα που θα ενθαρρύνει κοινότητες και πόλεις να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όπως είπε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο αναπληρωτής καθηγητής Χωροταξίας του ΑΠΘ Γιώργος Γριτσάς η ιδέα προέκυψε μετά από κάλεσμα της πρυτανείας, για ιδέες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή στο ΑΠΘ. Ο στόχος είναι να προωθηθεί η επανάχρηση πρωτίστως και δευτερευόντως η ανακύκλωση, μέσα από τους φοιτητές που είναι οι πιο ενεργοποιημένοι πολίτες και αυτοί θα φέρουν την αλλαγή. Ήδη ετοιμάζεται εκπαιδευτικό υλικό για να διαδοθεί η ιδέα και ο κάθε φοιτητής να δει πώς μπορεί μέσα από την ειδικότητά του να προωθήσει την επανάχρηση και την ανακύκλωση. Για παράδειγμα μέσα από ένα webinar που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση του προγράμματος γεννήθηκαν ιδέες όπως πχ για μια μηχανή που λιώνει το πλαστικό και το μετατρέπει σε πελετ πλαστικό. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για «ομιλούντες» κάδους που θα μας υπενθυμίζουν να ανακυκλώνουμε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

 

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου