«Δυσεύρετες» οι ψηφιακές δεξιότητες (Video)

«Δυσεύρετες» οι ψηφιακές δεξιότητες (Video)

Pfizer, Microsoft, Deloitte, CISCO, Prodyna: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής «προσγειώνονται» στην Ελλάδα.

Μαζί με γενναίες συχνά επενδύσεις, οι εταιρείες φέρνουν μαζί τους και θέσεις εργασίας. που προστίθενται στις αυξανόμενες αγγελίες εργασίες που αναρτούν εγχώριες εταιρείες πληροφορικής και ακμάζουσες start ups. Είναι όμως έτοιμοι οι Έλληνες απόφοιτοι να τις κατακτήσουν;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης Ιωάννη Βλαχάβα καθημερινά φτάνουν στο πανεπιστήμιο αιτήματα από εταιρείες που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και δεν βρίσκουν και την ίδια ώρα υπάρχουν απόφοιτοι του πανεπιστημίου που δεν βρίσκουν δουλειά.

Το παράδοξο που περιγράφει ο κ. Βλαχάβας αποτυπώνεται εύστοχα στην έκθεση που πραγματοποίησε η ΙDC με χορηγία της Microsoft to 2019. Η έρευνα βρίσκει πως οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες. Μάλιστα, από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 18,5% δήλωσε ότι οι εργαζόμενοί τους πληρούν πλήρως ή κατά πλειοψηφία τις απαιτήσεις που θέτουν για τις ψηφιακές δεξιότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάποιες από τις δεξιότητες που λείπουν από την αγορά των χωρών της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης συνολικά είναι η αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών, η ανάλυση δεδομένων, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, Blockchain, και οι δεξιότητες δικτύων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάβα, κάποια από αυτά τα αντικείμενα καλύπτονται από τα διάφορα τμήματα στα πανεπιστήμια, ωστόσο συχνά οι διδάσκοντες καθηγητές δεν έχουν επαφή με τις απαιτήσεις της αγοράς. 

Το πρόβλημα που παρατηρείται δεν περιορίζεται στο κομμάτι των ψηφιακών δεξιοτήτων. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρωζώνη στο κομμάτι των soft skills.

Ο Κωνσταντίνος  Κίντζιος, υπεύθυνος ανάπτυξης του ReGeneration δεν έμεινε μόνο στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, αλλά παρουσίασε και ένα κομμάτι της λύσης του. Το ReGeneration αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων, μέχρι 29 ετών, με ή χωρίς αναπηρία και με 0-3 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Το πρόγραμμα αποτελεί μια ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, πρωτοβουλία του World Economic Forum.

Χτίζοντας συνεργασίες με περισσότερες από 650 εταιρείες, το Regeneration στοχεύει στην άμεση απορρόφησή των συμμετεχόντων σε οργανικές θέσεις πανελλαδικώς. Μέχρι σήμερα μετράει πάνω από 1.700 προσλήψεις/ Ενισχύοντας συνεχώς τις δράσεις, στοχεύει μόνο για το α εξαμήνου να έχει περισσότερους από 600 νέους άμεσα καταρτισμένους και εκπαιδευμένους ώστε να στελεχώσουν αντίστοιχες θέσεις στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου

Αφήστε μια απάντηση