Δήμαρχος Χίου & Υπουργός Μετανάστευσης: “Συμβόλαιο τιμής με το λαό” και αποφάσεις “Ευαγγέλιο”, κουρελόχαρτα στον κάλαθο των αχρήστων!

Share this

Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης επιχείρησε κατά τις πολλές δεκαετίες της πολιτικής σταδιοδρομίας του, να εμφανίζει ένα φιλολαϊκό προφίλ. Εμφανιζόταν ως ο άνθρωπος που το γραφείο του ήταν πάντα ανοικτό στον οποιονδήποτε και κέρδιζε το κοινό διότι του έδινε βήμα. Δεν πείραζε που δεν έδινε λύση, στα καθημερινά συνήθως προβλήματα. Αρκεί που τα άκουγε. Δεν πειράζει που υπονόμευε το «στρατόπεδο» που βρισκόταν, όταν άλλαζε «στρατόπεδο», αυτό κρυβόταν πίσω από το νέο γραφείο που προσέφευγε που ήταν πάντα ανοικτό. Έτσι δημιούργησε την φήμη του αλάθητου, με γνώμονα πρώτιστα το πολιτικό κριτήριο επιβίωσης και τακτική υαλοκαθαριστήρα!

Και όταν βρέθηκε σε θέσεις «ευθύνης» έπαιζε με στανταράκια: Κλισέ ανακοινώσεις για «τιμή στους ήρωες» ανάλογα με την επέτειο και ποτέ εμπλοκή με την ουσία της πολιτικής ευθύνης της διοίκησης. Ανέξοδες δηλώσεις για υπαρκτά προβλήματα που πάντα «έφταιγαν οι άλλοι». Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση η θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης, όπου συμμετείχε στη διοίκηση που ο ίδιος κατήγγειλε. Ότι δεν μπορούσε να κάνει έφταιγε η προϊσταμένη του, η κ. Καλογήρου. Σήμερα όμως, το είδαμε και αυτό, έγινε συνοδοιπόρος της για τη δημιουργία των υπερδομών, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον κ. Μουτζούρη που στήριξε προεκλογικά!

Ως άνθρωπος της πιάτσας άκουγε πολλά παράπονα τόσο γι’ αυτήν όσο και για τον πρώην Δήμαρχο Χίου, κ. Βουρνού. Ο κόσμος είχε δυσανασχετήσει από την στάση τους στο μεταναστευτικό ζήτημα που ταλάνιζε και συνεχίζει να ταλανίζει το Βόρειο Αιγαίο και έτσι, έβαλε πλώρη για το Δήμο. Να γίνει Δήμαρχος. Και για να γίνει δήμαρχος χρειαζόταν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα.

Ο Σταμάτης ο Κάρμαντζης ήταν απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του και το έργο το οποίο θα υλοποιούσε. Ήθελε να δεσμευτεί για αυτά τα οποία έλεγε. Έτσι το ονόμασε «Συμβόλαιο τιμής με την κοινωνία για τη Χίο της επόμενης 4ετίας».

Την ίδια εποχή, αναμφισβήτητο φαβορί για την αλλαγή κυβέρνησης ήταν η Ν.Δ. Ως τοπικός βουλευτής, είχε μεγάλη πιθανότητα εκλογής ο νυν υπουργός κ. Μηταράκης. Ο κ. Κάρμαντζης είχε πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί του. Μάλιστα παρουσίασε ως θυσία την αποχώρησή του από τη Βουλή για την αντιπεριφέρεια, ξεχνώντας τα βαρύγδουπα για το goldenboy του Λονδίνου, που θα τον κέρδιζε αν τυχόν και βρισκόταν αντίπαλοι στις βουλευτικές εκλογές.

Αναμφισβήτητα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει μία στενή σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες. Τα έφερε σήμερα η τύχη και ο ένας έγινε Δήμαρχος Χίου και ο άλλος Υπουργός Μετανάστευσης.

Ως φυσική συνέπεια αυτού, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, έβαλε στον πάγο το «Συμβόλαιο τιμής» ή καλύτερα το έστειλε στο καλάθι των αχρήστων. Βλέπετε δεν ταίριαζε, με τις νέες αρμοδιότητες και το μεταναστευτικό πρόγραμμα του υπουργού Μετανάστευσης. Την ίδια τύχη είχε και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το «Ευαγγέλιο».

Η εξέταση ασύλου στην ενδοχώρα, οι 72 ώρες παραμονής και το κέντρο ΜΟΝΟ καταγραφής, χωρητικότητας για 200-300 μετανάστες για το οποίο δεσμεύτηκε μπροστά σε όλους τους υποψήφιους του συνδυασμού της «Σύμπραξης Δημιουργίας» που τον εμπιστεύτηκαν, πήγαν κι αυτά περίπατο (ΒΙΝΤΕΟ).

Κατά την σημερινή του συνέντευξη, οι 72 ώρες παραμονής έγιναν κάποιοι μήνες (!) και στον αριθμό 200-300 προστέθηκε άλλο ένα μηδενικό (!) χωρίς να αναφέρει και το επιπλέον κέντρο για τις επιστροφές (ΠΡΟΚΕΚΑ) που έχει ήδη «υποσχεθεί» και διαλαλεί ο φίλος του υπουργός απροκάλυπτα στην περίφημη διακαναλική συνέντευξη τον Μάιο.

Αυτό μάλιστα το χαρακτήρισε υπεύθυνη στάση!

Πολλοί θα μιλήσουν για πολιτική εξαπάτηση τόσο προς αυτούς που τον ψήφισαν όσο και προς τους υποψήφιους του συνδυασμού του. Κάποιοι από αυτούς ακόμα και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, προς τιμήν τους, σήμερα έχουν διαχωρίσει και ξεκαθαρίσει την θέση τους. Έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι το διακύβευμα για το νησί.

Και μαζί με το «Συμβόλαιο Τιμής» και το άλλο «Ευαγγέλιο», την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ψηφισμένη μάλιστα από όλες τις παρατάξεις για κλείσιμο της ΒΙΑΛ και μόνο καταγραφή στη Χίο, την έστειλε και αυτή στον κάλαθο των αχρήστων, αν και δεσμεύθηκε μπροστά σε χιλιάδες Χιώτες στην συγκέντρωση της πλατείας στις αρχές του 2020.

Ο κ. Κάρμαντζης έχει αποφασίσει την συμπόρευση με τον υπουργό. Στο δύσκολο έργο του υπουργού για την κατασκευή υπερδομών – πόλεων μεταναστών ακριβώς πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα σταθεί αρωγός.

Τι και αν αυτό συνιστά εθνικό κίνδυνο; Τι και αν οι ροές τον τελευταίο χρόνο είναι σχεδόν μηδενικές; Τι και αν κρατάνε στο νησί εγκλωβισμένους χιλιάδες, εκβιάζοντας την κοινωνία για την αναγκαιότητα υπερδομής;

Υπάρχουν βλέπετε και τα αντισταθμιστικά, τα μεταναστευτικά αντίδωρα, αναγκαίο πρόσοδο για την πολιτική επιβίωση και άσκηση μικροπολιτικής.

Το «Ευαγγέλιο» και το «Συμβόλαιο τιμής με την κοινωνία για τη Χίο» είναι παρελθόν. Άλλωστε πολλοί μπορεί να βρουν δουλειά ή να διοριστούν κάπου, με αφορμή το μεταναστευτικό. Το είπε και ο υπουργός, «το μεταναστευτικό θα διαρκέσει για δεκαετίες». Λογικό, με τόσες υποδομές που ετοιμάζουν, κάτι βλέπουν….

Αυτό όμως που δεν θέλουν να δουν είναι η καταστροφή, που δεν είναι άλλη από την σύνδεση της «ανάπτυξης» του νησιού, με το μεταναστευτικό.

Share this

Αφήστε μια απάντηση