Μ. Κογεβίνας: Το 2023 η καθολική κάλυψη με το εμβόλιο (Video)

Μ. Κογεβίνας: Το 2023 η καθολική κάλυψη με το εμβόλιο (Video)

Το 2023 θα έχει καλυφθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός με το εμβόλιο, και χωρίς καθολικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση, τόνισε ο βραβευμένος με το βραβείο John Goldsmith της Διεθνούς Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη, Μανώλης Κογεβίνας μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Όπως είπε δεν έχει σημασία να εμβολιαστεί μόνο μια περιοχή, γιατί η Covid19 είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Αν για παράδειγμα δεν εμβολιαστούν οι κάτοικοι στις αφρικανικές χώρες, ένα μεταλλαγμένο στέλεχος θα έρθει και στην Ευρώπη. Δεν είναι λύση να έχουμε 20 εκατομμύρια εμβολιασμένους σε χώρες υψηλού  εισοδήματος και 20 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι τα δυο πρώτα εμβόλια, αν και αποτελεσματικά, είναι πολύ δύσκολα να διανεμηθούν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, λόγω των συνθηκών διατήρησής τους. Επίσης σχολίασε το γεγονός ότι η Νότια Αφρική θα αγοράσει σε διπλάσια τιμή το εμβόλιο της Astra Zeneca σε σχέση με την Ε.Ε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με τον εμβολιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη θα λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα αλλά πρόσθεσε ότι «αν δεν το λύσουμε παγκόσμια δε θα το λύσουμε ούτε στην Ευρώπη».

Εκτίμησε ότι ίσως  να χρειαστεί να ξαναεμβολιαστεί ο πληθυσμός  σε δεύτερη φάση, αλλά θα έχει αποκτήσει μια βασική ανοσία.

Αναφερόμενο στη διαχείριση της κρίσης στην Ισπανία και την Ελλάδα σημείωσε ότι η Ισπανία δεν τα πήγε καλά, καθώς με πληθυσμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα είχε δέκα  φορές περισσότερα περιστατικά και θανάτους. Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στο ότι στην Ισπανία άργησαν να πάρουν μέτρα στο πρώτο κύμα και τώρα υπάρχει δυσκολία στο να αποδεχτούν οι τοπικές κυβερνήσεις τις συστάσεις των επιστημόνων, για αυτό και η χώρα πέρασε «ένα τρομακτικό δεύτερο κύμα και ένα σημαντικό τρίτο κύμα» ενώ στην Ελλάδα προλάβαμε να πάρουμε γρήγορα και πιο αποτελεσματικά μέτρα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου

Αφήστε μια απάντηση