M. Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση

M. Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση

Η χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την προστασία του ατόμου τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της  ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της α’ δόσης υπάρχει ένα «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη του ατόμου που έχει εμβολιαστεί ενώ μετά τη 12η μέρα μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος.

Αυτό το «παράθυρο» είπε δικαιολογεί γιατί κάποια άτομα μπορεί να νοσήσουν, αλλά  η πρώτη δόση θα βοηθήσει για μη σοβαρή νόσηση.

Μετά την πρώτη δόση ο οργανισμός αρχίζει σιγά – σιγά αρχίζει να κάνει αντισώματα ενώ με τη λήψη της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95% είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τόνισε ότι η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει αυστηρά μετά από 21 μέρες και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μεταξύ των δυο δόσεων υπογράμμισε  ότι η πολιτική της χώρας μας είναι σύμφωνη με τις κλινικές μελέτες που απέδωσαν τα μέγιστα με αυτό το σχήμα.

Σημαντικό η δεύτερη δόση να γίνει χωρίς καθυστερήσεις για να πάρει ο εμβολιαζόμενος το «διαβατήριο» για την ανοσία του.

Τέλος  η κ. Θεοδωρίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων από  τις  μεταλλάξεις της Βρετανίας και της Ν. Αφρικής.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση