ΔΝΤ: Θεμελιώδης κίνδυνος η κλιματική αλλαγή

Share this

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως θεμελιώδη κίνδυνο για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε η επικεφαλής του τη Δευτέρα, χαρτογραφώντας τα σχέδια του ΔΝΤ για να επικεντρωθούν οι επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες που θα ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλγή ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να επεκταθεί κατά 0,7% τα επόμενα 15 χρόνια και εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εάν οι τιμές του άνθρακα αυξάνονταν σταθερά και οι επενδύσεις επεκτείνονταν σε πράσινες υποδομές.

«Βλέπουμε το κλίμα ως θεμελιώδη κίνδυνο για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θεωρούμε τη δράση για το κλίμα ως ευκαιρία να αναζωογονήσουμε την ανάπτυξη, ειδικά μετά την πανδημία, και να δημιουργήσουμε νέες πράσινες θέσεις εργασίας», δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Είπε ότι το ΔΝΤ αναλαμβάνει δράση σε τέσσερις τομείς για να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια νέα οικονομία χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και ανθεκτική στο κλίμα.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το Ταμείο θα εγκαινιάσει έναν νέο «Πίνακα ελέγχου αλλαγής του κλίματος» φέτος για να παρακολουθεί τον οικονομικό αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον μετριασμό τους, ένα βασικό βήμα για τη διασφάλιση της απαραίτητης αλλαγής.

«Η ανθεκτικότητα του κλίματος είναι κρίσιμη προτεραιότητα», είπε. «Γι ‘αυτό το βάζουμε στην καρδιά του τι να κάνουμε, φέτος και στα επόμενα χρόνια».

Το Ταμείο ενσωματώνει επίσης κλιματικούς παράγοντες στις ετήσιες εκτιμήσεις της οικονομικής χώρας, γνωστές και ως διαβουλεύσεις με το Άρθρο IV, εστιάζοντας στην προσαρμογή σε πολύ ευάλωτες χώρες και στην τιμολόγηση του άνθρακα στην εκτίμησή του για τις μεγάλες εκπομπές ρύπων, δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Επιπλέον, είπε ότι το ΔΝΤ υιοθετεί ενισχυμένα stress tests και τυποποιεί την αποκάλυψη κινδύνων χρηματοοικονομικής σταθερότητας που σχετίζονται με το κλίμα στις έρευνες του χρηματοπιστωτικού τομέα και επεκτείνει την κατάρτιση και την υποστήριξή του για να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία χρηματοδότησης να λάβουν υπόψη τις κλιματικές εκτιμήσεις.

Με πληροφορίες από το Reuters

Share this

Αφήστε μια απάντηση