Ποιες είναι οι τέσσερις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί

Ποιες είναι οι τέσσερις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί

Τουλάχιστον τέσσερις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού κυκλοφορούν σήμερα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.

Την ανακάλυψη ενός τρίτου στελέχους του νέου κορονοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας, ανακοίνωσε και η Ιαπωνία. Αυτή η μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. «Κρίνοντας από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μόλυνσης, θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων μεταλλάξεων του ιού».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν στον ΠΟΥ ότι εντόπισαν μια νέα μετάλλαξη στην χώρα.

Η μετάλλαξη VOC 202012/01 προέρχεται πιθανώς από την νοτιοανατολική Αγγλία και φαίνεται να εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τον Νοέμβριο, περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων στο Λονδίνο αποδίδονται στη νέα παραλλαγή. Στα μέσα Δεκεμβρίου, το ποσοστό έφτασε τα δύο τρίτα των συνολικών λοιμώξεων και την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα, ο αριθμός των κρουσμάτων στο Λονδίνο διπλασιάστηκε, με τουλάχιστον το 60% των λοιμώξεων να αποδίδονται σε αυτήν την παραλλαγή.

Τα πρώτα επιδημιολογικά, φυλογενετικά και κλινικά ευρήματα δείχνουν ότι το στέλεχος SARS-CoV-2 VOC 202012/01 έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Ωστόσο, οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι δεν είναι μια πιο βαριά μορφή της νόσου ούτε αυξάνει την πιθανότητα επαναμόλυνσης σε σύγκριση με άλλους ιούς SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την ανακοίνωσή του στις 14 Δεκεμβρίου, το βρετανικό στέλεχος VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες.

ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

Το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στη Νότιο Αφρική, 501Y.V2, και που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

«Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότιο Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα άλλα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική», εκτιμά ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. «Αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση».

Το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των δύο παραλλαγμένων στελεχών είναι προφανώς υποεκτιμημένο, προσθέτει ο ΠΟΥ, λόγω του ότι βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021, ότι εντόπισε μια παραλλαγή του ιού σε τέσσερις ταξιδιώτες από την Αμαζονία της Βραζιλίας. Η παραλλαγή αυτή φέρει 12 μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων και μία που υπάρχει και στις ιδιαίτερα μολυσματικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 οι οποίες έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με δήλωση του Ιάπωνα αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, διεξάγονται μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτή η μετάλλαξη που βρέθηκε στη Βραζιλία είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε ο Takaji Wakita, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID), σε συνέντευξη Τύπου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η παραλλαγή έχει τουλάχιστον 12 μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης, μία από τις οποίες είναι κοινή με την βρετανική και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η παραλλαγή του ιού που ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία ανήκει στο στέλεχος B.1.1.248, όπως αναφέρει το CNBC.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Μια 45χρονη γυναίκα στη Βραζιλία ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που αναμολύνθηκε από τον κορονοϊό αλλά αυτή τη φορά, με μια μετάλλαξη του ιού που συνδέεται με την παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτή η μετάλλαξη εντοπίστηκε πρόσφατα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που σχετίζεται με αναμόλυνση», δήλωσε ο Bruno Solano, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας και Διδασκαλίας D’Or.

«Παρατηρήσαμε, στη γενετική ακολουθία του ιού που υπάρχει στη δεύτερη περίπτωση, τη μετάλλαξη E484K, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στη Νότιo Αφρική και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον ιατρικό τομέα, καθώς μπορεί να εμποδίσει τη δράση του αντισώματα κατά του ιού», είπε ο Solano.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας εργαστηριακής μελέτης που κυκλοφόρησε την Πέμπτη και εν αναμονή αξιολόγησης από ομοτίμους, έδειξαν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι πιθανότατα αποτελεσματικό έναντι των νέων και εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών που ανακαλύφθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

ΠΗΓΗ: WHO, Reuters

 

 

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη