Επικοινωνιακό ντεμαράζ της Άγκυρας – Σαφή μηνύματα από την Αθήνα (video)

Επικοινωνιακό ντεμαράζ της Άγκυρας – Σαφή μηνύματα από την Αθήνα (video)

Την ανάγκη η Τουρκία να απόσχει από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες, ενόψει και των διερευνητικών επαφών, επαναλαμβάνει η Αθήνα. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα αναζητά διπλωματικά τεχνάσματα για να φέρει στα μέτρα της την ατζέντα των συνομιλιών.

Σε επικοινωνιακό ντεμαράζ για να πάρει τη θέση ισχύος στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλίων επιδίδεται η Άγκυρα, την ώρα που η Αθήνα έχει χαράξει και με ευρωπαϊκή μελάνη τις κόκκινες γραμμές της.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έθιξε το θέμα των διερευνητικών επαφών, τονίζοντας πως «προϋπόθεση είναι η Τουρκία να απόσχει από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες«.

Aπό την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του σε τουρκικό περιοδικό, όργανο του τουρκικού δημοσιογραφικού συνδέσμου KGK (Παγκόσμιου Συμβουλίου ΜΜΕ),ανέφερε μεταξύ άλλων «Αυτό που αναμένουμε από την ΕΕ την προσεχή περίοδο, είναι ορισμένα μέλη αντί να υιοθετήσουν μια στάση με βάση τα στενά συμφέροντα, να δώσουν προτεραιότητα στα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα υιοθετώντας μια στάση οραματισμού»

Απέναντι στις ελληνικές παρεμβολές που ανακόπτουν την τουρκική διείσδυση στα βόρεια σύνορα, η τουρκική διπλωματία αναζητά μέσω επιθέσεων γοητείας προς τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος,  περισσότερα ερείσματα για να φέρει στα μέτρα της την ατζέντα των συνομιλιών.

«Έχουμε πάντα μια ειλικρινή, εποικοδομητική διάθεση για τις διερευνητικές επαφές. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Ψυχρολουσία από ΗΠΑ

Η Άγκυρα όμως καλείται να βρει αντίδοτο και στον αμερικανικό πονοκέφαλο που μεγαλώνει, μετά τη δεύτερη ψυχρολουσία της Ουάσιγκτον για το θέμα των S-400. Μετά τη διάψευση Πομπέο, ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην τουρκική πρωτεύουσα, προειδοποίησε με διεύρυνση της εμβέλειας των κυρώσεων.

«Είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φθάσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακαρ.

Στον αντίποδα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» εξέπεμψε ακόμη ένα σήμα εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

Στο φόντο που δημιουργούν τα τουρκικά προεόρτια των διερευνητικών, η  Αθήνα επιφύλαξε ευρωπαϊκό στρίμωγμα στην Άγκυρα. Με αίτημα που υπεβλήθη προς την Κομισιόν και τον Frontex, ζητά την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Ταυτόχρονα ξεδιπλώνονται οι υπόλοιπες φάσεις του σχεδιασμού για την αποσυμφόρηση των περιοχών που σηκωνουν έως σήμερα το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην πρωτεύουσα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κώστα Μπακογιάννη με τον Νότη Μηταράκη.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση