Θωρακίζεται η Πολεμική Αεροπορία με τα γαλλικά Rafale (video)

Θωρακίζεται η Πολεμική Αεροπορία με τα γαλλικά Rafale (video)

Την αμυντική της θωράκιση ενισχύει η Ελλάδα με την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale. Το νομοσχέδιο για την αγορά 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να γίνει νόμος του Κράτους την Πέμπτη.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει επιλέξει το μαχητικό που ξεχώρισε στην 4η γενιά μαχητικών, πέραν του F-16 το οποίο είναι η ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου.

Ικανό να εντοπίζει στόχους σε απόσταση έως τα 200 χλμ, και δυνατότητα επεξεργασίας που επιτρέπει παρακολούθηση έως 40 στόχων ταυτόχρονα μέχρι αυτή την απόσταση, καθώς και ικανότητα να βάλει στους 8 πιο επικίνδυνους, το Rafale είναι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, η επιλογή για επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.

Ο Νόμος- πλαίσιο, βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προβλέπει, 3 σε ένα, δηλαδή:

  • Προμήθεια 18 RAFALE F-3R,
  • Μετέπειτα τεχνική τους υποστήριξη σε ανταλλακτικά
  • Πλήρες φορτίο όπλων.

Ύστερα από συνεχόμενες επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας  Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια των αεροσκαφών – εκ των οποίων τα έξι είναι καινούργια και δώδεκα είναι μεταχειρισμένα – από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, η απόκτηση τους μαζί με τα προηγμένα όπλα τους είναι ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Κατά τις ίδιες πηγές, οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Οι πρώτοι τέσσερις αεροπόροι και τεχνικοί μετά την κύρωση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ταξιδέψουν στο Παρίσι όπου θα εκπαιδευτούν στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Ανά μήνα ενδεχομένως σύμφωνα με πληροφορίες θα ταξιδεύουν τέσσερις ιπτάμενοι ώστε να δημιουργηθεί ο βασικός πυρήνας της 332 μοίρας.

Το κόστος των αεροσκαφών που εντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία φτάνει τα 1,92 δις ευρώ και 400 εκατομμύρια επιπλέον για τα όπλα τους, ανάμεσα σε αυτά και οι πύραυλοι METEOR. Παράλληλα υπάρχει η πρόβλεψη στο κόστος αυτό να συμπεριληφθεί η αναβάθμιση των όπλων που ήδη υπάρχουν στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας από τα Mirage 2000, δηλαδή οι πύραυλοι MICA- SCALP-EXOCET.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο, τα έξι καινούργια την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα στις αρχές του 2023.

Με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση  και η ψήφιση του νόμου

Αργά το βράδυ της Τρίτης η επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την εισήγηση να διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος».

Η σχετική εισήγηση έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε μεν ότι κατανοεί τις ενστάσεις  για τη διαδικασία, σημείωσε όμως ότι  «νομίζω ότι είναι από όλους κατανοητοί οι εθνικοί λόγοι που επιβάλλουν να έχουμε μια τέτοια ταχύτητα για θέματα που αφορούν την αποτρεπτική μας δύναμη».

Ανέφερε δε πως «ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο αυτό με την διαδικασία του επείγοντος, και όχι με την διαδικασία του «κατεπείγοντος», παρέχοντας μια ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια για να συζητηθούν ακόμα πιο διεξοδικά ορισμένα θέματα».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση