Συγχρωτισμοί τις μέρες των εορτών έφεραν αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα Αττικής

Συγχρωτισμοί τις μέρες των εορτών έφεραν αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα Αττικής

Η μερική άρση του lockdown τις γιορτές φαίνεται πως οδήγησε σε έξαρση της νόσου, όπως αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής και θα φανεί τις επόμενες μέρες και στους δείκτες της πανδημίας.

Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ενώ το διήμερο της πρωτοχρονιάς, 31 και 1η Ιανουαρίου η αύξηση έφτασε έως και τριπλασιασμό του φορτίου.

«Είναι πιθανό η αύξηση του ιικού φορτίου να οφείλεται σε συνεύρεση κόσμου για εορταστικούς λόγους ή λόγω της μετακίνησης για αγορές, βόλτες», αναφέρει ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καταγράφηκαν 928 νέα κρούσματα, ενώ 405 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στις κόκκινες περιοχές της Αττικής όπου το επιδημιολογικό φορτίο παρά το λοκντάουν παραμένει υψηλό, αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι.

Σε σκληρό λοκντάουν βρίσκεται από τις 6 το πρωί της Τρίτης η τοπική κοινότητα Σπερχειάδας στο δήμο Μακρακώμης. Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 14 Ιανουαρίου.

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας ανακοινώθηκαν και στο δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων στη Βοιωτία. Τα μέτρα θα ισχύουν από τις 6 έως τις 15 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση